,,De kwaliteit van je interactie met AI hangt volledig af van de kwaliteit van je vragen", legt Meulendijks uit in de nieuwe aflevering van Lekker Werken met AI. ,,AI is zo slim als de input die je geeft. Een slechte of leidende vraag levert vaak een gebrekkig antwoord op. Daarom moet je leren hoe je neutraal en effectief communiceert met deze systemen. Als jij geen biased output wil, moet je ook geen biased vragen stellen." Cruciaal daarbij is dat je geen leidende vragen stelt. ,,Je kunt dus beter niet vragen: 'Gaan alle banen verdwijnen door AI?"'
Vraag AI om je vraag te verbeteren
In plaats daarvan is het zaak om open en objectieve vragen te stellen, zegt Meulendijks. ,,Een cruciale vaardigheid. Een beter vraag is: 'Wat zegt huidig onderzoek over de impact van AI op de arbeidsmarkt?' Dat laat meer ruimte voor een genuanceerd antwoord. Maar zelfs die vraag kun je optimaliseren door AI te vragen hoe je hem nog verder kunt verbeteren. In feite gebruik je de output van AI om je vraag te verfijnen."
LEES OOK AI bereikt nieuwe denkniveaus: hoe slim kan AI echt worden?
Meulendijks benadrukt dat goede vragen stellen niet alleen een handige skill is, maar dat het essentieel is om productief te blijven in een wereld die steeds meer op technologie leunt. ,,Kritisch leren denken en communiceren met AI is echt de basis. Prompt engineering bepaalt hoe succesvol je bent in de interactie met AI: het verschil tussen goede en slechte vragen kan bepalen hoe relevant en bruikbaar het antwoord is."
De aflevering met Aragorn Meulendijks maakt deel uit van de podcastserie Lekker Werken met AI, waarin experts praktische inzichten delen over hoe AI ons werk verandert.
LEES OOK De beste AI-tools: tips en tricks van experts
Meer luisteren? Hier vind je alle afleveringen: