Podcasts

Hoe word ik beter in het bespelen van de zaal?

Leestijd 3 minuten
Over de Expert:
malinca verwiel
Malinca Verwiel
Docent & trainer

In deze aflevering van de podcast 'Hoe word ik' vertelt sprekerscoach en cabaretregisseur Malinca Verwiel hoe je beter wordt in het bespelen van de zaal.

,,Het ligt nooit aan de zaal, aan de mensen. Het gaat erom dat je weet hoe je een zaal gek krijgt als je op een podium staat. Ik vergelijk dat vaak met een kleuterklas. Het zijn allemaal mensen die in principe geïnteresseerd, nieuwsgierig en leergierig zijn. Ze willen aan je lippen hangen. Het is aan jou de taak om dat voor elkaar te krijgen. Ze willen raden, ze willen meedoen, ze willen nadenken, dingen oplossen, gillen."

LEES OOK: Hoe word ik een spreker zonder zenuwen

,,Ik heb wel een kanttekening: het kan wél aan het gebouw liggen. Een slechte locatie, zoals een wc of een container, kan het moeilijker maken. De zaal zelf is dus wel van invloed, maar de mensen niet."

Humor als vakmanschap

,,Dat de ene zaal anders reageert op dezelfde grap, ligt meestal aan degene die op het podium staat. De kunst is om het bij elke zaal voor elkaar te krijgen. Een grap is zo geconstrueerd dat hij altijd werkt, niet de ene keer wel en de andere keer niet. Dat is vakmanschap. Maar dat is echt het niveau van cabaretiers en comedians. Hier hebben we het gewoon over sprekers."

,,Ook voor sprekers is het belangrijk om humor te gebruiken. Daarvoor heb ik humor-tools, en je hoeft daarvoor echt geen comedian of cabaretier te zijn. Een voorbeeld is het gebruik van een metafoor. Je kunt iets ingewikkelds uitleggen met een metafoor die blijft hangen. Zoals: mijn tekst komt eruit alsof ik karton sta te vreten. Dat is een goede metafoor, want iedereen snapt hoe droog dat is."

Interactie met de zaal

,,In mijn boek heb ik 16 tools beschreven, maar er zijn er veel meer. Interactie met de zaal is bijvoorbeeld belangrijk. Zelfspot ook. Of open met een uitdagende stelling, waardoor het publiek direct op het puntje van zijn stoel zit en geïnteresseerd is. Over het algemeen zijn dingen te saai of te veilig. Dat is niet nodig. Je moet de zaal om de oren slaan met cadeautjes, verrassingen, provocerende uitspraken en persoonlijke dingen. Dat vindt het publiek heerlijk."

LEES OOK: Hoe word ik een overtuigend spreker

,,Een visuele verrassing werkt ook heel goed. De Britse kok Jamie Oliver kwam ooit op met een kruiwagen vol suikerklontjes om te laten zien hoeveel suiker een kind in de UK per jaar binnenkrijgt. Dat vergeet je nooit meer. Het is een grappig beeld, maar je maakt er ook echt een punt mee."

Geniale oplossingen

,,Ik hou ook van geniale oplossingen. Neem een voorbeeld uit Duitsland. Daar werd op tampons 19 procent btw geheven, omdat het als een luxeproduct werd gezien, terwijl het een dagelijks product is. Toen kwam iemand op het idee die tampons te verstoppen in een dik boek, want op boeken zit maar 7 procent btw. Dat vind ik een geniaal idee. Het is belangrijk dat mensen het ergens over hebben en met goede oplossingen komen. Want er zijn meer oplossingen dan problemen."

Luister ook naar de andere afleveringen met Malinca Verwiel

Hoe word ik een betere spreker?
Hoe word ik verlost van mijn spreekangst?

MEER LUISTEREN? Hier vind je alle afleveringen:

Hoe word ik BusinessWise
BusinessWise