Hoe word ik

Chantalle Weemaes over persoonlijk energiemanagement: zo voorkom je dat je met klotsende oksels op het podium staat

 
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

In deze aflevering van de podcast 'Hoe word ik' beantwoordt energie-expert Chantalle Weemaes de vraag: hoe word ik beter in mijn energie regisseren?

In deze aflevering deelt Chantalle Weemaes, CEO van Top State Trainingen en auteur van het boek Pak de regie over je energie, haar inzichten over persoonlijk energiemanagement. Centraal staat de vraag: hoe regisseer je je energie? Het antwoord ligt in het begrijpen van je lichaam, geest en het samenspel tussen deze twee systemen.

Energie: geen quick fix

Weemaes benadrukt dat er geen snelle oplossingen zijn om je energie te optimaliseren: „We willen graag een quick fix, even op retraite, een kort trucje, maar energie is een proces. Ontregelde systemen herstellen langzaam." Ze verwijst naar haar ervaringen als fysiotherapeut. Destijds kwamen mensen vaak langs met een klacht en verwachtten dat deze binnen enkele weken opgelost zou zijn. Echter, echt energiemanagement is volgens Weemaes een kwestie van bewustwording en geleidelijke veranderingen.

Begrijp de 'pot energie'

Volgens Weemaes hebben we één gezamenlijke pot energie waarin zowel fysieke als mentale activiteiten aanspraak maken. Ze legt uit: „Mensen vragen mij vaak: 'Is de energie in je brein hetzelfde als in je lichaam?' Het voelt anders, maar uiteindelijk putten ze allebei uit dezelfde bron." Hierdoor wordt duidelijk waarom piekeren of perfectionisme net zoveel energie kost als intensief sporten. Dit soort gedrag noemt ze 'duur gedrag' – oftewel gedrag dat meer energie kost dan daadwerkelijk nodig is voor de situatie.

Hormonen en het spel van de schuifknop

Om energie te begrijpen, vinden we de sleutel in onze biochemie, stelt Weemaes. Hormonen zoals adrenaline, cortisol en CRH (corticosteroïden release hormoon) spelen een cruciale rol. „Stel, je staat met klotsende oksels voor je team," legt ze uit, "dan heeft jouw brein het schuifknopje van deze hormonen omhoog gezet. Dat kost je veel energie." Gelukkig kun je hier invloed op uitoefenen. Weemaes introduceert oefeningen, zoals het gebruik van een kleurenkaart, om het brein op een subtiele manier te 'resetten'. De oefeningen helpen om nieuwe breinverbindingen te maken, waardoor de hormoonrespons vermindert.

Hét advies van Chantalle Weemaes

Een belangrijk leerpunt is proactief energiemanagement. „Wacht niet tot je klachten hebt," adviseert ze. „Want hoe gaaf is het als je van tevoren je energie al in de juiste stand hebt staan? Met een volle batterij presteer je niet alleen beter, maar voorkom je ook langdurig energieverlies." Ze moedigt luisteraars aan om bewust signalen zoals spierspanning en ademhaling te volgen en hier actief mee te werken.

Investeren in je eigen energie

Het grootste misverstand is misschien wel dat veel mensen denken dat ze niets kunnen doen totdat ze moe of uitgeput raken. Weemaes pleit voor een geleidelijke aanpak: „Je lichaam raakt langzaam ontregeld, dus herstel kost ook tijd. Door de systemen van je lichaam, zoals je spierspanning en ademhaling, te volgen kom je terug bij je eigen basis."

MEER LUISTEREN? Hier vind je alle afleveringen:

Hoe word ik BusinessWise
BusinessWise