Strategie

Bert van Son van MUD Jeans: 'Gun de wereld meer duurzame producten'

Bert van Son van MUD Jeans Ruud Voest
Ruud Voest
Leestijd 5 minuten
Lees verder onder de advertentie

Het moment waarop Bert van Son (63), laat op de avond, op het vliegveld van Dhaka landde en er kinderen mee renden met de wegrijdende jeep waar hij met een textielproducent in zat, was bepalend. Maar er waren meer momenten. Bijvoorbeeld toen hij de productie zag verschuiven van China naar Vietnam en vervolgens naar Bangladesh en Myanmar, om maar meer te kunnen produceren voor minder kosten.

Enige circulaire jeansmerk

Maar ook: het toenemend aantal tienermeisjes die zeggen dat hun hobby 'shoppen' is. Van Son: ,,Dan ben je 11 en van alle dingen die je in het weekend kunt doen kies je voor winkelen. Omdat marketeers je wijs hebben gemaakt dat dat leuk is, en dat het een schande is als je twee dagen dezelfde kleren aan hebt. Dat gaat er bij mij niet in. Ik ben opgegroeid met twee broeken: een spijkerbroek en een corduroy broek. Niet omdat we arm waren, maar omdat dat heel normaal was. En als die broek te kort werd, maakte je er een stukje aan, totdat het echt niet meer ging."

Maar het is niet zo dat Van Son terug wil naar vroeger. Hij wil naar een duurzame toekomst. Met zijn MUD Jeans, een circulaire spijkerbroekenlijn, zet hij al twaalf jaar de toon. ,,Ik had eigenlijk verwacht dat we, zeker op ons concept van kleding leasen, binnen vijf jaar concurrentie zouden krijgen. Maar er is nu nog steeds geen enkel ander jeansmerk dat duurzame jeans produceert. Aan de ene kant is dat fijn, maar ik gun het de wereld dat er meer duurzame producten komen. Alleen als ik kijk naar waar de focus ligt, bijvoorbeeld door de verkiezingsuitslag, dan zakt de moed me soms in de schoenen."

Als ik kijk naar waar de focus ligt, bijvoorbeeld door de verkiezingsuitslag, dan zakt de moed me soms in de schoenen

Kwaliteitscontroles tot inkoop

Toch heeft Van Son hoop op verandering. Hij is zelf het levende bewijs van iemand die er flink wat jaar voor nodig had om te kiezen voor een duurzame missie. Zijn oorspronkelijke plan, uitvinder worden, strandde in jaar 1 van de HTS. De studie was te complex en Van Son koos voor een andere studie: de IVA Business School in Driebergen, een opleiding die gericht is op automotive en onder andere opleidt om garagehouder of verkoper te worden.

Van Son: ,,Tijdens mijn eerste baan als autoverkoper al snel achter dat elke zaterdag in een showroom staan niet uitdagend genoeg was. Ik wilde meer zien van de wereld en kwam via via in aanraking met iemand die in de textiel zat." Bij een handelsmaatschappij ging een wereld open voor Van Son. ,,Ik ontdekte dat textiel veel interessanter is dan ik dacht. Er zijn eindeloos veel factoren waar je rekening mee moet houden. Van kwaliteitscontroles tot inkoop, van logistiek tot marketing." De textiel bracht hem tot in Taiwan, waar hij een aantal jaar heeft gewoond en een managementfunctie vervulde voor Borneo Sumatra Trading Company.

Lees verder onder de advertentie

Perfecte moment

Na zijn avontuur in het Verre Oosten keerde hij terug naar Europa. Steeds vaker merkte Van Son dat hij moeite kreeg met de manier waarop kleding wordt geproduceerd. Toen hij de kans kreeg om een onderneming die hij was gestart met een fijne winst te verkopen, gooide hij het roer om.

Van Son: ,,Ik had een fijn bedrag op de bank, was net gescheiden en had geen reden meer om om 07.00 uur op te staan. Bovendien was ik net 50 geworden en had ik een mooie carrière achter de rug. Ik kwam tot de conclusie dat dit het perfecte moment was om met het geld dat ik had verdiend in een industrie waar ik steeds meer mijn vraagtekens bij kreeg, te investeren in iets wat een positieve bijdrage kon leveren. Ik wilde met duurzame jeans het gesprek aangaan over de industrie, en laten zien op welke manier we onszelf kunnen verbeteren."

Ik kwam tot de conclusie dat dit het perfecte moment was om met het geld dat ik had verdiend te investeren in iets wat een positieve bijdrage kon leveren

Niet-giftig kleurmiddel

Die missie werd vanaf de start gretig opgepikt in de markt. Toen het eerste eigen geld van Van Son op was, meldde Stichting DOEN zich al snel om een bijdrage te leveren. Het verhaal van MUD Jeans kreeg veel aandacht van verschillende media en het merk ontwikkelde zich steeds verder in zijn duurzame ambities.

Zo maakt de kledingfirma de spijkerbroeken die nu op de markt komen voor 40 procent van oude spijkerbroeken, mengt dit met bio-katoen, wast het broeken met ozon en gebruikt het een niet-giftig kleurmiddel om de jeans te kleuren. Toch is er nog wel wat te wensen, zegt Van Son: ,,Ik wil in plaats van polyestergaren cellulose gebruiken, ritsen en knopen recyclen en vooral: dat uiteindelijk broeken 100 procent te recyclen zijn."

Rol overgedragen

Die laatste wijzigingen gaat Bert van Son niet meer meemaken in de rol van CEO. Hij heeft deze functie afgelopen april overgedragen aan Jolanda Brink. Van Son blijft betrokken bij MUD Jeans als woordvoerder en adviseur. Aan haar de taak om de missie van MUD Jeans verder te verspreiden: MUD Jeans moet binnen vijf jaar tien keer zo groot zijn.

Van Son: ,,Dat is een flinke opgave, zeker in deze economie en met het sentiment dat er heerst. Daar is nieuwe energie voor nodig, en een fris nieuw team. Ik merk het ook aan de jongeren die stage komen lopen. Die brengen zo'n fijne energie met zich mee, en zoveel optimisme. Dat werkt door in het hele bedrijf."

Lees verder onder de advertentie