Inspiratie voor bedrijven in Nederland, deze move van werknemers van het gerenommeerde Duralex? Vanaf nu bepalen zij, in een coöperatie, namelijk zélf de toekomst van hun bedrijf. Hun missie: Duralex moet groeien, weer het toonbeeld worden van betaalbare en duurzame producten. De bruine, grijze en transparante borden en glazen blijven verkrijgbaar onder hetzelfde merk en moeten weer toonaangevend worden, schrijft Worldcrunch.
Gedurende drie jaar werd Duralex volledig gecontroleerd door een extern directiecomité, ver op afstand
Vasco Da Silva
Duralex in juridisch traject
De afgelopen jaren draaide het binnen Duralex vooral om een ingewikkeld juridisch traject. Begin 2021 werd het bedrijf overgenomen door International Cookware. Vervolgens werd het geïntegreerd met de Pyrex-fabrieken in Frankrijk onder de naam La Maison du Verre Français (LMVF). De financiële resultaten voorspelden echter weinig winstgevendheid. ,,Gedurende drie jaar werd Duralex volledig gecontroleerd door een extern directiecomité, ver op afstand, met mensen van de International Cookware/LMVF-groep en niet van Duralex zelf. Dat is belangrijk om te weten," vertelt Vasco Da Silva zich, lid van het sociaal comité van het bedrijf en secretaris van de vakbond CFDT (Franse Democratische Arbeidersconfederatie).
Idee om werknemerscoöperatie op te richten
In april 2024 plaatste de algemeen directeur van LMVF Duralex zowaar onder gerechtelijk toezicht. Da Silva: ,,Het sociaal comité, samen met de drie directeuren van Duralex, kwam met het idee om een werknemerscoöperatie op te richten. Na veel overleg leek ons dit de beste manier om Duralex en zijn werknemers de toekomst te laten bepalen en te voorkomen dat ze opnieuw in dezelfde situatie terecht zouden komen."
LEES OOK: Lessen van ondergoed-icoon Calvin Klein: Hoe een merk weer relevant wordt en blijft
Besparing: 6,9 miljoen managementkosten
Duralex heeft momenteel nog slechts 1 procent van de wereldwijde markt voor serviesgoed in handen, maar de werknemers zien enorme kansen. ,,Met de juiste strategische en commerciële beslissingen kan het bedrijf groeien," aldus Da Silva. Voor nu zal het bedrijf al 6,9 miljoen euro besparen op managementkosten die in 2023 aan het directiecomité werden betaald, wat bijna 25 procent (!) van de totale kosten vertegenwoordigde.
Toekomstige strategische marketing- en commerciële beslissingen liggen nu in handen van de werknemers van Duralex
Nieuw hoofdstuk voor Duralex en werknemers
De oprichting van de coöperatie markeert een nieuw hoofdstuk voor Duralex en zijn werknemers. Het enige mogelijke nadeel dat Da Silva ziet, is dat werknemers actief moeten deelnemen aan de organisatie van het bedrijf, aan strategie, visie, missie, inclusief algemene vergaderingen. Toekomstige beslissingen liggen nu in hun handen. ,,Het betekent dat ze daar naast hun werk tijd voor moeten vrijmaken. Strategische marketing- en commerciële beslissingen worden nu genomen door betrokken mensen die hun producten en merk goed kennen."
0,5 procent groei betekent 50 procent meer omzet
Da Silva benadrukt dat alles nu gericht is op het vinden van nieuwe markten, heractivering van bestaande markten en terugwinnen van verloren markten; dat alles wat de afgelopen drie jaar door het management is verwaarloosd. ,,We zijn bijvoorbeeld van plan ons assortiment uit te breiden met nieuwe producten en kleuren. Als we erin slagen met slechts 0,5 procent te groeien, zou dat 50 procent meer omzet betekenen."
Duralex als voorbeeld
De nieuwe realiteit van de fabriek als coöperatie is gebaseerd op een oude, maar nog weinig ontwikkelde manier van bedrijfsorganisatie. ,,Helaas zien we vaak dat fabrieken of bedrijven worden gesloten of verkocht aan andere aandeelhouders omdat ze niet langer winstgevend genoeg zijn, of dat worden door slechte managementbeslissingen." De casus van Duralex heeft een andere boodschap. ,,Als werknemers hun markten en potentieel kennen, waarom zou je het bedrijf dan laten overgaan van de ene aandeelhouder naar de andere of het laten verdwijnen, in plaats van te vechten voor het voortbestaan en de duurzaamheid ervan?"
Duralex legendarisch merk in Spanje
In Spaanse huishoudens maken de groene en bruine kleuren van Duralex-borden en -glazen al generaties lang deel uit van het dagelijks leven. Dat een merk als Duralex is omgevormd tot een werknemerscoöperatie is een belangrijke mijlpaal, een belangrijk voorbeeld voor andere fabrieken en industrieën, ook in Spanje. ,,Dat een bedrijf van deze status deze stap zet, toont aan dat de problemen van grote bedrijven ook kunnen worden opgelost door de oprichting van een werknemerscoöperatie," stelt Luis Miguel Jurado, voorzitter van de Spaanse Confederatie van Arbeiderscoöperaties (COCETA). Volgens Jurado zouden dergelijke maatregelen in Spanje breed moeten worden gestimuleerd om bedrijven in crisis om te vormen tot coöperaties, zodat werk behouden blijft.
Wettelijk kader
Een grote vooruitgang in de Spaanse wetgeving op dit gebied vond plaats in september 2022. Sindsdien kan een rechter besluiten om een bedrijf toe te wijzen aan een coöperatie of werknemersorganisatie, mits deze de continuïteit en werkgelegenheid grotendeels waarborgt en het bod niet meer dan 15 procent afwijkt van het hoogste bod. ,,Duralex is een kans om een oplossing te belichten die nog zeldzaam is in Spanje," zegt Carmen Pastor, hoogleraar Handelsrecht aan de Universiteit van Alicante. Pastor pleit ervoor dat de Spaanse overheid meer aandacht besteedt aan de mogelijkheid dat werknemers hun eigen bedrijf democratisch kunnen beheren. ,,We hebben gevochten voor deze regels, nu is het zaak dat dit meer bekendheid krijgt."
Bron: Worldcrunch
Meer? BusinessWise Weekly!
In onze wekelijkse nieuwsbrief vind je het beste van BusinessWise die week. Abonneer je gratis en blijf altijd op de hoogte!