Video

'Ongelijkheid op de arbeidsmarkt begint al vóór het moederschap'

 
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

In Het Glazen Plafond onderzoekt Anne-Marie Fokkens de carrièrekansen van vrouwen. In deze vijfde aflevering: de invloed van zwangerschap op de loopbaancarrière van vrouwen. En: is er sprake van zwangerschapsdiscriminatie?

Lees verder onder de advertentie

In Nederland begint de ongelijkheid op de arbeidsmarkt voor vrouwen al vóórdat zij moeder worden, stelt Ruth van Veelen, senior onderzoeker inclusieve arbeidsmarkt aan de TNO in deze aflevering. Dit fenomeen, het zogenaamde 'Maybe Baby'-effect, laat zien hoe werkgevers anticiperen op een mogelijke zwangerschap bij jonge vrouwen. Het leidt vaak tot onzekere arbeidsvoorwaarden, zoals tijdelijke contracten of een lagere salarisschaal, nog voordat er sprake is van kinderen.

'Motherhood penalty'

Feiten: zodra vrouwen daadwerkelijk moeder worden, worden de gevolgen voor hun economische positie en kansen op de arbeidsmarkt alleen maar groter, een probleem dat bekend staat als de 'motherhood penalty'. Mannen daarentegen ervaren vaak een 'fatherhood bonus' wanneer ze vader worden, met meer aandacht voor hun financiële verantwoordelijkheid en kansen op een vast contract.

Onvervulde deeltijdwens

Joyce Knappe, CEO en founder van Pro Parents, stelt in deze aflevering 'dat vrouwen vaak onvoldoende begeleiding ervaren bij hun terugkeer naar het werk na een zwangerschap'. Hoewel veel ouders het belangrijk vinden om zorgtaken en inkomen eerlijk te verdelen, lukt dit in de praktijk slechts een klein percentage. Slechts 1 op de 8 ouders slaagt erin om zorgtaken gelijk te verdelen, mede doordat 60 procent van de vaders aangeeft een onvervulde deeltijdwens te hebben. Op de werkvloer voelen zij zich vaak ontmoedigd om gebruik te maken van vaderschapsverlof, vanwege traditionele normen rondom mannelijkheid.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK waarom AI vrouwen nodig heeft, de expertblog van Sara Portell (Unit4).

Sterke moederschapsideologie

Volgens Charlotte Boström, journalist en auteur, speelt in Nederland ook een sterke moederschapsideologie een rol. Het idee dat moeders hun kinderen niet uit handen mogen geven, zorgt ervoor dat Nederland afwijkt van landen waar het normaler is dat beide ouders fulltime werken en kinderen naar de opvang gaan. Deze cultuur en knelpunten op de werkvloer vereisen een fundamentele herziening van de rolverdeling en verwachtingen rondom ouderschap.

Meer over de arbeidsmarkt? BusinessWise Weekly!

In onze wekelijkse nieuwsbrief vind je het beste van BusinessWise die week, ook over de arbeidsmarkt. Abonneer je gratis en blijf altijd op de hoogte.

Lees verder onder de advertentie
Het Glazen Plafond 5 BW
BW