Dit is de laatste van een serie van vijf expertblogs van Amazon-CTO Werner Vogels over 2025, die in januari op deze website worden gepubliceerd. Lees de serie, en de blogs van andere experts, via businesswise.nl/expertblogs.
Van Typhoon Alley tot bosbranden in Australië: de ernst en frequentie van natuurrampen nemen toe. Bestaande rampbestrijdingssystemen worstelen dikwijls met gefragmenteerde of ontoegankelijke data, vooral in kwetsbare en geïsoleerde gemeenschappen. Tijdens calamiteiten, zoals de orkaan Helene en Milton in het zuidoosten van de VS, zijn gebieden in het binnenland zwaar getroffen. Kritische locaties waren niet in kaart gebracht, omdat ze werden beschouwd als gebieden met een laag orkaanrisico. Dit onderstreept het grote belang van actuele, betrouwbare en toegankelijke data.
Verschuiving naar gemeenschapsgerichte platforms
De kern van effectieve weerbaarheid tijdens calamiteiten wordt gevormd door data en het vermogen relevante gegevens te verzamelen en te gebruiken binnen een gestructureerd kader. Hoewel top-down hulpverlening voordelen heeft - zoals het mobiliseren van grootschalige middelen - missen ze vaak de dynamiek die nodig is voor een snelle respons. Er is inmiddels sprake van een verschuiving naar gemeenschapsgerichte platforms die burgers in staat stellen hun veiligheid in eigen hand te nemen. Dankzij de beschikbaarheid van mobiele telefoons zijn gemeenschappen in staat om informatie ter plekke te verzamelen.
LEES EN LUISTER OOK Communicatie met impact: inzichten van experts in Onder Embargo
Gedecentraliseerde weerbaarheidssystemen
Tijdens de overstromingen van 2022 in Lismore, Australië, gebruikten bewoners bijvoorbeeld social media en Google Sheets om reddingsacties te coördineren, waardoor een geïmproviseerd data-ecosysteem ontstond. Er komen steeds meer van zulke community-gebaseerde apps. Een voorbeeld zijn apps die worden gebruikt om bosbranden te volgen (zoals Watch Duty), waarmee bewoners real time omstandigheden kunnen rapporteren en respons kunnen sturen. Deze inspanningen ontwikkelen zich steeds meer tot gedecentraliseerde weerbaarheidssystemen. De vooruitgang op het gebied van edge computing en satellietverbindingen tijdens rampen maakt het mogelijk om data in real time vast te leggen te verwerken, zelfs onder de meest extreme omstandigheden.
Ik voel een grote verantwoordelijkheid een ieder te ondersteunen die technologie gebruikt om sociale en ecologische uitdagingen aan te pakken
Werner Vogels Amazon
Deze technologische evolutie draait niet alleen om snellere gegevensuitwisseling, maar ook om het verschuiven van de machtsdynamiek, waarbij besluitvorming dichterbij de zwaarst getroffenen wordt gebracht. Dit zorgt ervoor dat hulpverleners en bewoners direct toegang hebben tot bruikbare inzichten, zodat ze cruciale beslissingen kunnen nemen zonder te wachten tot centrale systemen in werking treden.
LEES OOK de expertblog van Jan van der Spoel: 'Kwaliteit onderlinge relaties is meest onderschatte succesfactor in elke organisatie'
Now Go Build CTO Fellowship
Dit vereist een nauwe samenwerking tussen gemeenschappen, lokale overheden en humanitaire organisaties. Het is één van de belangrijkste redenen waarom ik de lancering van het Now Go Build CTO Fellowship heb aangekondigd. Zo voel ik een grote verantwoordelijkheid om organisaties en individuen te begeleiden en ondersteunen die technologie gebruiken om sociale en ecologische uitdagingen aan te pakken. Ons eerste cohort omvat het Humanitarian OpenStreetMap Team (HOT) - dat wereldwijd meer dan 500.000 vrijwilligers mobiliseert om kwetsbare regio's in kaart te brengen - en Help.NGO, dat drones inzet en edge computing uitvoert met behulp van AWS-diensten voor het real time in kaart brengen van rampgebieden, waardoor lokale hulpverleners beschikken over hoge-resolutiebeelden en real time gegevens als conventionele communicatiesystemen uitvallen.
Calamiteiten: paraatheid verbeteren
Door gegevens en de beslissingsbevoegdheid in de handen van gemeenschappen te leggen, verbeteren we niet alleen de respons tijdens rampen, maar creëren we ook een netwerk van hubs voor calamiteitenbeheer die onze paraatheid verbeteren. Uiteindelijk bouwen we aan een toekomst waarin technologie de veerkracht van mensen vergroot door een community-centrisch, data-forward model te omarmen, waardoor gemeenschappen met vertrouwen en in autonomie door een steeds meer onvoorspelbare wereld kunnen navigeren.
Dit is de laatste in een serie van vijf expertblogs van Amazon-CTO Werner Vogels over 2025, die in januari op deze website worden gepubliceerd. Lees de serie, en de blogs van andere experts, via businesswise.nl/expertblogs.
Meer BusinessWise? Onze Weekly!
In onze wekelijkse nieuwsbrief vind je het beste van BusinessWise die week, ook de expertblogs. Abonneer je nu gratis en blijf altijd op de hoogte.