Vijf tips die direct bijdragen aan betere samenwerking?
1. Start met focus
De manier waarop je je dag begint, een ruimte binnenkomt en je houding aanneemt, bepaalt hoe anderen met je omgaan. Mopperend achter je laptop duiken, zonder groet aanschuiven in een vergadering of een gesprek starten zonder aandacht voor de ander lijkt onschuldig, maar beïnvloedt direct de samenwerking. In sommige bedrijven sturen medewerkers elkaar zelfs berichten over hoe een collega binnenkomt, zodat ze zich mentaal kunnen voorbereiden op "the mood" van de dag.
Als je gestrest of afstandelijk overkomt, moeten anderen eerst inschatten hoe ze met je omgaan in plaats van zich te focussen op de inhoud. Neem even de tijd voordat je een gesprek ingaat en vraag jezelf: Wat straal ik uit? Hoe beïnvloedt mijn houding de samenwerking? Wat kan ik doen om dit gesprek soepeler te laten verlopen?
Goede communicatie begint niet met wat je zegt, maar met hoe je aanwezig bent. Jouw houding, toon en energie hebben direct invloed op de dynamiek in je werk en de manier waarop anderen met je samenwerken.
2. Maak echt contact
Effectieve samenwerking komt voort uit echt contact. Door eenvoudige vragen te stellen zoals ,,Hoe gaat het?" of ,,Waar ben je mee bezig?" zet je een gesprek in gang en betrek je de ander. Dit creëert een open sfeer waarin iedereen zich gemakkelijker uitspreekt.
Het gaat verder dan alleen praten; je lichaamstaal en toon spelen een grote rol. Kijk je de ander aan? Zorg ervoor dat je je telefoon weglegt en je volledig richt op de persoon tegenover je. Spreek rustig en duidelijk, maak goed oogcontact en luister actief. Dit zorgt ervoor dat de ander zich gehoord voelt en dat je boodschap beter overkomt.
Het belangrijkste is de balans tussen afstemmen op de ander en jezelf blijven. Om dit te bereiken, focus je niet alleen op je eigen boodschap, maar ook op hoe je reageert op wat de ander zegt. Dit maakt gesprekken effectiever en zorgt ervoor dat beide partijen zich op hun gemak voelen, wat de samenwerking versterkt.
3. Creëer informele momenten
Een manager vroeg mijn hulp omdat er weinig interactie was binnen zijn team. Tijdens de begeleiding zag ik dat sommige teamleden minder snel iets zeiden in vergaderingen.
Mijn advies was o.a. om strategisch pauzes in te plannen om de interactie te bevorderen. Pauzes verminderen mentale vermoeidheid en bieden een informele setting waarin collega's makkelijker schakelen. Niet iedereen voelt zich prettig om in een grote groep te spreken, terwijl een spontaan gesprek bij het koffieapparaat juist wél ruimte geeft om vrijuit te praten.
Door pauzes slim in te zetten, ontstaan momenten waarop waardevolle input naar voren komt die in een formele setting vaak onbenoemd blijft. Een goed geplande pauze is dus geen tijdverlies, maar een krachtig middel om effectiever te leiden en samenwerking te versterken. En met iets lekkers erbij wordt het alleen maar beter.
4. Zorg voor duidelijkheid
Eerlijke en regelmatige afstemming is essentieel om misverstanden te voorkomen. Feedback speelt hierbij een cruciale rol: als teamleden elkaar direct en constructief aanspreken, worden fouten sneller opgelost en blijft het werkproces soepel verlopen.
Een projectteam liep vast in de samenwerking: teamleden werkten langs elkaar heen, informatie werd niet gedeeld en beslissingen werden zonder afstemming genomen.
Korte check-ins en directe feedbackmomenten brachten meer duidelijkheid over wie waarmee bezig was en waar de knelpunten zaten. Maar alleen structuur toevoegen is niet genoeg: de manier waarop teamleden met elkaar omgingen, maakte minstens zo'n verschil.
Vooral hoe feedback werd gegeven, bleek een aandachtspunt. Vage of aanvallende opmerkingen werden ingeruild voor duidelijke, constructieve feedback. Bijvoorbeeld: in plaats van ,,Je luistert nooit naar anderen," kun je zeggen: ,,Ik merk dat je soms snel reageert, zoals vanochtend tijdens de discussie over het projectplan. Het zou fijn zijn als je anderen meer ruimte geeft om te reageren door eerst even te luisteren. Lukt dat?" Zo maak je feedback concreet en werkbaar, zonder de ander op de persoon aan te vallen.
5. Helderheid in rollen en focus
Iedereen in het team moet weten wat de verwachtingen en verantwoordelijkheden zijn. In de praktijk zie ik vaak onduidelijkheid, wat leidt tot vertraging en frustratie.
Veel bedrijven maken doelen zichtbaar met posters, maar het is effectiever om ze persoonlijk te maken en mensen daadwerkelijk te betrekken bij de doelen. Dit zorgt voor betrokkenheid en maakt het makkelijker om verantwoordelijkheid te nemen. Ik spreek liever over focuspunten dan doelen. Focuspunten zijn direct toepasbaar, geven richting zonder rigide te zijn, en helpen je te concentreren op wat nú belangrijk is.
In plaats van abstracte doelen te stellen, stel je vragen als: Waar ga jij je op focussen? Wat is jouw bijdrage deze maand? Bijvoorbeeld, een gezamenlijk teamdoel kan zijn: ,,Klanttevredenheid met 10 procent verhogen." Een persoonlijk doel kan dan zijn: ,,Ik neem wekelijks contact op met drie klanten om hun feedback te vragen en snel problemen op te lossen."
Door focuspunten te stellen vergroot je niet alleen de betrokkenheid van ieder teamlid, maar versterk je ook de samenwerking, omdat iedereen weet hoe ze bijdragen aan het gezamenlijke succes. Daarom past het acroniem TEAM zo goed: Together Everybody Achieves More.
De samenwerkingstips samengevat
Goede samenwerking gebeurt niet vanzelf, maar is het resultaat van bewuste keuzes en actie in gedrag. Met deze praktische technieken verbeter je direct de communicatie en maak je je team sterker. Zo voorkom je gedoe, houd je de vaart erin en zorg je dat iedereen efficiënter samenwerkt.
Luister ook: 'Hoe word ik beter in mijn non-verbale communicatie?' Een 'Hoe word ik'-aflevering met Anne-Maartje Oud
Meer BusinessWise? Abonneer je op onze nieuwsbrief!
Ontvang elke donderdag het beste van BusinessWise in je mailbox