Als future-historian kijk ik naar de wereld door de lens van tijd. Om vooruitgang en ontwikkeling te begrijpen, moet je kijken naar historische feiten, die weliswaar vager worden naarmate je verder teruggaat in de tijd. Maar veel feiten, vooral in de laatste 275 jaar sinds de verlichting en de eerste industriële revolutie, zijn behoorlijk duidelijk en onbetwist. Als je deze gebruikt om te extrapoleren naar de toekomst, worden de grote lijnen zichtbaar.
Aragorn Meulendijks, ooit bestempeld als 'dromer' en 'nerd', staat nu bekend als 'MrMetaverse' en 'Futurist'. Met een achtergrond in geschiedenis en een passie voor technologie, verkent Aragorn onontdekte toekomsten. Als spreker en thought leader duikt hij in opkomende technologieën zoals AI, VR en het Metaverse, waarbij hij het verleden gebruikt om de exponentiële toekomst te doorgronden. Lees via deze link eerdere expertblogs.
De AI Revolutie
Binnen zeven jaar zal er tussen de 40 en 60 procent werkloosheid zijn als direct gevolg van de opkomst van AI en robotica. Het gemiddelde IQ van top AI-modellen in januari 2024 was 60, en in november 2024 is dat 120. Een verdubbeling in slechts elf maanden. Sceptici zullen roepen 'maar ChatGPT kan niet eens logisch redeneren of boter-kaas-en-eieren spelen zonder de regels te breken'. Daarom een gemiddelde.
Scepsis horen we letterlijk al twintig jaar, en keer op keer blijkt het tegendeel.
Deze groei komt door verschillende factoren: 1- Training Data, 2- Model grootte (voortvloeiend uit Training Data), 3- Beschikbare rekenkracht voor het trainen van het model, 4-Fine-tuning van de modellen. Zonder te diep in de technische details te duiken, deze eerste drie factoren groeien exponentieel. Sceptici roepen natuurlijk meteen dat we tegen afnemende meeropbrengsten aan zullen lopen. We zullen zonder data raken, zonder rekenkracht, etc. Maar scepsis horen we letterlijk al twintig jaar, en keer op keer blijkt het tegendeel.
LEES OOK dit AI-college vanuit Silicon Valley, verpakt in een expertblog. Duidelijke taal van Wibe Wagemans: wij pakken het hier in Nederland helemaal verkeerd aan.
Data, data, data...
Kijk maar: we hebben de hoeveelheid berekeningen die je voor één dollar kunt kopen verhoogd van 10.000 in de vroege jaren '90 naar 1.000.000.000.000 in 2024. Dat is een toename van zeven ordes van grootte. En wat betreft data? De mensheid creëerde in 2001 meer data in één jaar dan in haar hele geschiedenis daarvoor, en we hebben die hoeveelheid elk jaar verdubbeld gedurende de afgelopen 24 jaar. Het wordt zelfs nog beter: de nieuwste AI-modellen gebruiken nu ook andere AI-modellen om eerst de data te filteren en alleen de beste kwaliteit data te vinden.
Deze verbetering in datakwaliteit leidt tot significante verbeteringen in de resultaten van het uiteindelijke model, zoals we hebben gezien bij het laatste o1-model van OpenAI. Dit model zag een toename van maar liefst 56 procent in zijn redeneercapaciteiten - wat wordt gezien als de volgende significante mijlpaal voor Generatieve AI.
AI-modellen schieten door naar een IQ van 200+ en zullen ons compleet overtreffen in logica en redeneervermogen
De komende 24 maanden: AI-modellen schieten door naar een IQ van 200+, ze zullen ons compleet overtreffen in logica en redeneervermogen, worden gecombineerd tot agentic systemen autonoom kunnen acteren, gecombineerd met robotlichamen betreden ze ook de fysieke wereld. En ze worden getraind in virtuele simulaties op 10.000x normale snelheid.
Dat laatste is cruciaal. Het betekent dat miljoenen robots tegelijkertijd kunnen trainen, waarbij ze in één maand tijd wel 10.000 jaar aan ervaring kunnen opdoen. En die kennis? Die wordt gewoon als software-update uitgerold naar alle robots tegelijk.
Binnen 36 maanden: bijna elk groot bedrijf wereldwijd zal beginnen met het vervangen van werknemers. Sommige bedrijven zullen zich verzetten, maar ze zullen geen keus hebben. In een kapitalistische wereldeconomie móet je wel meedoen aan deze race naar de bodem, vooral wanneer de consumentenbestedingen beginnen te dalen en het overleven van merken afhangt van marktaandeel.
Over 48 maanden: Dan komen de sociale problemen. Een arbeidsmarktcrisis. Sommige landen zullen proberen bedrijven te verbieden mensen te ontslaan voor AI of robots, maar landen als Japan en Zuid-Korea zullen het juist omarmen - ze hebben geen keus met hun vergrijzende bevolking.
De Wereldbank en de VN zullen een wereldwijd programma moeten lanceren voor een compleet nieuw economisch model. Een model dat niet draait om eindeloze consumptie en groei, maar op: strategische samenwerking, het delen van middelen, ontwikkeling van niet-materiële bezittingen, focus op ervaringen en 100 procent recycling waar mogelijk. AI zal ook hier een belangrijke rol in spelen, zowel het ontwikkelen van een nieuw systeem, als de creatie van de technologieën die het mogelijk moeten maken.
Als je tot hier bent gekomen, voel je je waarschijnlijk alsof je een dystopische sci-fi roman hebt gelezen. Voor mij is dit waar we naartoe gaan. Voor de oplettende lezers: de signalen zijn er al. In de razendsnelle ontwikkeling van AI, de toenemende automatisering van banen, de groeiende discussies over UBI en de toekomst van werk.
Google en Techleap slaan de handen in één. Goed nieuws, want zoals ik bij BusinessWise eerder al reageerde: het is om te janken hoe Nederland haar technologische voorsprong verspilt tijdens het begin van deze AI-revolutie. Tot nu toe heeft onze overheid alleen maar in de weg gestaan van innovatie met en door AI.