Innovatie, het is intussen een containerbegrip geworden. Als onderdeel van een organisatie actief in sectoren die, wellicht onterecht, bekend staan om hun ietwat traditionele werkwijzen, zie ik toch elke dag hoe belangrijk het is om te blijven innoveren. Projecten zijn complex en marges staan onder druk, hoe blijf je er dan voor zorgen dat uitdagingen en nieuwe mogelijkheden met een frisse en visionaire bril worden bekeken? En misschien een nog belangrijkere vraag: hoe kunnen wij innovatie inzetten om duurzaam te blijven groeien en onze positie te verstevigen in een snel veranderende wereld?
Innoveren is meer dan technologie
Wanneer we het over innovatie hebben, denken velen direct aan technologie. En ja, technologie speelt een cruciale rol – van AI en machine learning tot 3D-printen en modulair bouwen. Maar als bestuurders moeten we beseffen dat innovatie verder gaat dan tools en gadgets. Het gaat om mindset, cultuur en samenwerking.
Bij Mourik hebben we geleerd dat innovatie pas echt impact heeft wanneer het verweven is in de manier waarop we werken, denken en beslissingen nemen. Dit vraagt om een duidelijke visie vanuit het management, maar ook om ruimte voor experiment en zelfs omarmde mislukkingen. Innovatie begint bij mensen – niet bij machines.
Innovatie in de praktijk brengen
In de meest letterlijke zin betekent innovatie 'vernieuwing'. Een vrij breed begrip. McKinsey consultants David White, Mehrad Baghai en Steve Coley introduceerden daarom in 1999 het 'Three horizon model'. Een model ontwikkeld om bedrijven te helpen groeien door zich aan te passen aan veranderende marktomstandigheden en te innoveren. Zoals de titel al suggereert definieert het model 3 'horizonnen' van innovatie: het optimaliseren van bijvoorbeeld producten of processen, het ontwikkelen van nieuwe producten in een bestaande markt en disruptieve, radicale innovatie. Startups streven vaak deze laatste horizon na.
Bij Mourik hebben we dit model een aantal jaren geleden geïntroduceerd. In de praktijk ligt de focus voornamelijk op de eerste twee horizonten, met als voorbeeld onze graafmachine op waterstof. De ontwikkeling van deze graafmachine is een grote stap naar de toekomstige emissieloze bouwplaats. En, niet geheel onbelangrijk, door het gebruik van waterstof kan deze graafmachine zorgeloos dichtbij Natura-2000 gebieden opereren.
Eén van de belangrijkste lessen die we hebben geleerd, is dat innovatie floreert in een cultuur van vertrouwen
Jan-Paul van den Bosch
De basis: een cultuur van vertrouwen en experimenteren
Ook voor de introductie van het 'Three Horizon Model' binnen onze organisatie was Mourik al innovatief bezig. Of het nu het aanleggen van elektriciteitsnetwerken was zodat de inwoners in de regio van het moderne leven konden genieten of het saneren van een gifwijk in Lekkerkerk met nieuwe technieken; creatieve oplossingen bedenken voor maatschappelijke problemen zat er vanaf het begin al in. Hoe zorg je ervoor dat deze innovatieve houding wordt gestimuleerd, en gecreëerd waar dat nog niet zo is?
LEES HIER - Waarom goed leiderschap volgens Jan-Paul van den Bosch de sleutel tot verandering is
Eén van de belangrijkste lessen die we hebben geleerd, is dat innovatie floreert in een cultuur van vertrouwen. Medewerkers moeten zich veilig voelen om nieuwe ideeën aan te dragen, zelfs als die haaks staan op de status quo. Dit vraagt om leiderschap dat niet alleen stuurt op resultaten, maar ook waarde hecht aan het proces en mensen.
Een ander cruciaal element is samenwerking. De uitdagingen van morgen vragen om een holistische aanpak waarbij de grenzen tussen disciplines vervagen. Monteurs, ingenieurs, IT-specialisten, en zelfs externe partijen zoals startups en kennisinstellingen moeten samenkomen om waarde te creëren. Een voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen onze infra en industrie divisies, die op het gebied van milieutechniek de krachten bundelen. Of BlueAlp, een plastic-to-oil fabriek waar Mourik samengewerkt met verschillende disciplines en bedrijven aan technologie voor het recyclen van plastic.
Van visie naar actie
Het grootste risico van innovatie is dat het blijft hangen in mooie woorden en grote ambities. Als leidinggevenden moeten wij ervoor zorgen dat visie wordt omgezet in actie. Bij Mourik hebben we dit gedaan door innovatie structureel in onze strategie op te nemen, met concrete doelen en meetbare resultaten.
Innovatie is een reis…
... en geen bestemming. We zullen moeten accepteren dat innovatie een continu proces is. Het is geen project met een duidelijke einddatum, maar een reis waar nieuwe wegen zich voortdurend opdoen. Dit vraagt om geduld, toewijding en de bereidheid om fouten te maken en hiervan te leren.
De vraag die ik aan jou wil stellen: hoe maak jij innovatie het kloppend hart van jouw organisatie? Of heb je een heel ander beeld van de rol van innovatie naar de toekomst?
Laten we samen bouwen aan een morgen die ons allen inspireert.
Meer expertblogs? BusinessWise Weekly!
In onze wekelijkse nieuwsbrief vind je het beste van BusinessWise die week. Abonneer je nu gratis en blijf altijd op de hoogte.