Podcasts

Moet AI een keurmerk krijgen? Aaron Mirck: 'Een B is het hoogst haalbare'

 
Aaron Mirck in Lekker werken met AI, bewerkt met AI. BusinessWise
BusinessWise
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

,,Het is hoog tijd om technologie op dezelfde manier te behandelen als medicijnen, auto's en eten", zo stelt AI-expert Aaron Mirck in de negende aflevering van onze podcast Lekker werken met AI. Volgens hem zou er een AI-keurmerk moeten komen. Een soort 'Max Havelaar-AI'.

Er zijn een paar dingen waar we volgens Mirck dan op moeten meten, willen we AI goed met elkaar kunnen vergelijken.

Klimaatimpact als onderdeel AI-keurmerk

Hoeveel C02-uitstoot veroorzaakt elke prompt? ,,Elke opdracht aan ChatGPT zorgt voor dezelfde uitstoot als de productie van een plastic tas. DeepSeek doet het met een tiende van de rekenkracht en dus ook uitstoot." Toch kan er hierdoor ook sprake zijn van een paradox. ,,Er zijn mensen die zeggen: hoe minder uitstoot, hoe meer we het gaan gebruiken."

LEES OOK: Aaron Mirck: 'DeepSeek laat zien dat de AI-race weer helemaal open ligt'

Gegevensbeschermin en auteursrecht

Wat gebeurt er met data van gebruikers? Zeker nu een hot topic. Ook voor andere techtools zoeken mensen momenteel alternatieven, denk bijvoorbeeld aan WhatsApp-gebruikers die overstappen op Signal.

De data die gebruikt wordt om een tool te voeden, maakt soms inbreuk op auteursrecht. ,,Het hele archief van De Volkskrant staat in ChatGPT. Daar is nog nooit een journalist voor betaald, laat staan bedankt.'' Hoe zit dat precies? ,,Alles wat ooit is geschreven voor De Volkskrant, is gebruikt als trainingsdata voor ChatGPT en er zijn mensen die zeggen: dat is diefstal.''

LEES OOK: De beste AI-tools: tips en tricks van experts

Arbeidsomstandigheden

Hoe zit het met de arbeidsomstandigheden van de mensen die een tool trainen? ,,Wij denken vaak: je drukt op een knop en ChatGPT maakt op magische wijze een antwoord.'' Toch werkt dat volgens Mirck niet zo simpel. ,,Er werken dagelijks duizenden mensen in de AI-industrie die content filteren en data labelen. Dat is rotwerk. Hetzelfde geldt voor contentmoderatie op Facebook en Instagram. Dat gebeurt in het globale zuiden - mensen in Kenia verdienen een paar dollar per uur terwijl ze voor ChatGPT onderscheid maken tussen kinderporno en zelfmoord." Volgens Mirck maakt dit AI ethisch 'ingewikkeld'. ,,Daar mogen we ons echt wel wat meer zorgen over maken, vind ik. Dat vind ik ook echt een reden om kritischer te zijn op het gebruik van dit soort tools."

Vooroordelen

Dan zou je het nog kunnen hebben over biasses die in die data zitten - met welke data is het getraind? ,,Er zijn echt wel manieren waar je dat mee kunt meten."

LEES OOK: CEO onthult: zo bereidde ik mijn Buitenhof-interview voor met ChatGPT

,,En ik vraag me af of er ooit een AI-tool gaat zijn die een A-score gaat krijgen. Ik denk dat het hoogst haalbare een B is." Er zijn volgens Mirck wel een aantal (Europese) alternatieven. Zo werkt GPTNL alleen met data waar toestemming voor gegeven is. ,,Dan zit je als wat meer richting een A dan een F."

Het volledige gesprek met Aaron Mirck is te beluisteren in de podcast Lekker Werken met AI, waarin kenniswerkers leren hoe ze AI praktisch en bewust kunnen inzetten in hun werk.

Mirck schreef het boek AI, voorbij de hype en is kritisch op wat hij noemt 'AI-fetisjisten' die doen alsof AI de oplossing voor alles. De werkelijkheid is, zo stelt Mirck, minder spectaculair. ,,AI biedt zeker mogelijkheden. Maar het is een tool, geen doel."

Drie praktische voorbeelden

Waarvoor biedt AI een oplossing en waar kun je het beter niet voor gebruiken? In de podcast legt presentator Jules Raijer drie stellingen voor aan Mirck.

Je CV uploaden in ChatGPT om feedback te krijgen. Doen of niet?
,,Niet doen", zegt Mirck resoluut. ,,Je weet niet waar je gegevens belanden. In theorie kunnen ze worden gebruikt om AI-modellen te trainen, maar je hebt geen controle over wat ermee gebeurt. Als je toch feedback wil, haal dan persoonlijke gegevens eruit voordat je iets uploadt."

LEES OOK: 'We moeten iets met AI' is een denkfout: dit is hoe je het wél goed aanpakt

Een klantgesprek laten opnemen door een AI-tool zoals Fireflies. Een handige tijdsbesparing of een privacyrisico?
,,Je moet dit sowieso niet doen zonder toestemming van de klant", waarschuwt Mirck. ,,AI kan handig zijn voor notuleren, maar je moet transparant zijn over wat er met de opnames gebeurt."

Een lang, taai beleidsdocument invoeren in een AI-tool en er een artikel door laten schrijven. Efficiënt, of toch maar niet?
,,Dat hangt ervan af hoe goed je weet wat er met die data gebeurt", zegt Mirck. ,,Je moet begrijpen of de tool je gegevens opslaat en of die misschien ergens anders terechtkomen. AI kan geweldig zijn om informatie te structureren, maar als je vertrouwelijke gegevens invoert zonder te weten waar ze eindigen, loop je risico."

Lekker Werken Met AI is een BusinessWise-podcastserie voor iedereen die nieuwsgierig is naar hoe je AI eenvoudig en praktisch kunt toepassen in je werk. Via deze link beluister je alle afleveringen. Elke maandag een nieuwe aflevering.

Ontvang elke donderdag het beste van BusinessWise in je mailbox