Leiderschap

Directeur Jean Schreurs vertrekt: zijn terugblik op vier bewogen jaren NXP

 
Jean Schreurs, topman van NXP Nederland.  Beeldbewerking De Gelderlander. Jean Schreurs, topman van NXP Nederland. Beeldbewerking: De Gelderlander.
Jean Schreurs, topman van NXP Nederland. Beeldbewerking: De Gelderlander.
 
Geschreven door:
Leestijd 7 minuten

Jean Schreurs vertrekt als NXP-directeur Nederland. Het waren vier bewogen jaren met recordwinsten, chiptekorten, beschuldigingen over chips in Russisch wapentuig, een staking en een feestelijk bezoek van koningin Máxima aan de 'jarige' fabriek.

Lees verder onder de advertentie

,,Ik ga met pensioen, ik ben 62 jaar. Toen ik bij Philips begon, was de pensioenleeftijd bij het pensioenfonds net verhoogd van 60 naar 62 jaar. Ik werd er nog net niet om uitgelachen, maar mensen in mijn omgeving zeiden: je gaat dus werken bij een bedrijf dat bijna failliet is - Philips stond er toen heel slecht voor - en je accepteert ook nog eens een hogere pensioenleeftijd. Dat getal van 62 jaar heeft zich ergens in mijn hoofd genesteld, vertelt Jean Schreurs in De Gelderlander. ,,Ik vind vier jaar wel een mooie periode, zeker in combinatie met de 32 jaar die ik bij NXP en Philips heb gewerkt."

Met onze huidige beurswaarde hebben we bewezen een van de waardevolste bedrijven van Europa te zijn

Hoe staat NXP ervoor?

,,Als ik kijk naar een langere periode, vanaf 2006 toen we van Philips werden afgesplitst en als NXP verder gingen, zien we dat we met een kwart van de business die we van Philips overnamen, nu een omzet realiseren die twee keer zo hoog is. Van 6,5 miljard dollar zijn we gegroeid naar 13 miljard dollar. We hebben dus echt een ongekende groei doorgemaakt. We zijn een belangrijke speler op wereldniveau geworden en hebben aangetoond een van de meest succesvolle chipbedrijven ter wereld te zijn met een enorme innovatieve kracht. Daarnaast hebben we ook met onze beursnotering en onze huidige beurswaarde bewezen een van de waardevolste bedrijven van Europa te zijn."

Maar er komt een zware storm aan?

,,De chipindustrie is altijd aan verandering onderhevig. NXP is natuurlijk allereerst een groot internationaal bedrijf met vestigingen in meer dan dertig landen, waarvan Nederland een onderdeel is. Dat betekent dat we wereldwijd actief zijn en als de wereld het moeilijk heeft, merken wij dat ook.

Lees verder onder de advertentie

Daarnaast is de chipindustrie nog eens extra complex vanwege de zogeheten varkenscyclus met pieken en dalen. Twee jaar geleden kampte de industrie met een enorme chipcrisis waarbij er overal tekorten waren. Wanneer de vraag en de prijzen stijgen, neemt de productie toe. Momenteel bevinden we ons echter in een periode waarin de zaken minder floreren en de vraag is afgenomen."

Volkswagen en andere autofabrikanten hebben het moeilijk; NXP haalt meer dan 55 procent van de omzet uit de auto-industrie. Wat zijn de gevolgen voor NXP?

,,Dat weten we nog niet. Het gaat allemaal om internationale bewegingen die ook voor een groot internationaal bedrijf als NXP gevolgen zullen hebben. Ik zou dat niet meteen een crisis willen noemen, het is gewoon de realiteit, zo werkt de economie nu eenmaal. We leven in een wereld waarin je niet meer precies kunt voorspellen hoe de dingen zullen verlopen. Bovendien: China is ook een heel belangrijke automarkt, zeker voor elektrische auto's en daar groeit de vraag juist."

Klopt het dat NXP flexcontracten niet gaat verlengen?

,,Ik kan er niet veel concreets over zeggen, behalve dat wij als bedrijf proberen ons voor te bereiden op veranderende omstandigheden. We schatten in wat we nodig hebben. In Nederland stuur je dan vaak op het aantal flexwerkers. Je probeert je eigen werknemers zoveel mogelijk vast te houden en zoekt de flexibiliteit in contractarbeid omdat dat past bij onze industrie. In de afgelopen vijf jaar zijn we met 800 medewerkers gegroeid onder wie ook contractwerkers.

Lees verder onder de advertentie

Ik weet dat we internationaal bijsturen en dat we momenteel een pas op de plaats maken wat betreft flexcontracten. Dit is een internationale kwestie, en bedenk dat wij wereldwijd 35.000 medewerkers hebben. De consequenties precies voor Nederland, zijn nog niet bekend.

Als bedrijf wil je niet stilstaan, je kijkt voortdurend naar mogelijkheden: waar zitten de echte winstmakers en groeipareltjes. Het is best mogelijk dat medewerkers van de ene naar de andere afdeling verhuizen. Dit betekent echter niet direct dat zij het bedrijf verlaten."

Een andere storm waar u mee te maken kreeg, waren de stakingsacties, begin dit jaar.

,,Enerzijds was het een storm, omdat we lange tijd geen stakingsacties hadden meegemaakt. Anderzijds hoort het onderhandelen met vakbonden over een cao bij een volwassen bedrijf. Ik ben me terdege bewust dat dit soort vakbondsacties niet specifiek met ons bedrijf te maken hebben; de salarissen bij NXP liggen relatief hoog. Op het moment van de staking verdienden slechts acht medewerkers minder dan modaal.

Lees verder onder de advertentie

Het was zeker een uitdaging dat er gestaakt werd omdat onze fabriek van groot belang is voor producten die in de buitenwereld erg gewild zijn. We kwamen net uit de chipcrisis waarbij er simpelweg tekorten waren. Tegelijkertijd moest ik rekening houden met een internationaal managementteam dat vanuit andere landen naar Nederland kijkt. Er bestond grote zorg over de arbeidsonrust."

We hebben hier in Nijmegen een fabriek die topkwaliteit levert en uitstekend functioneert met goede medewerkers

Wat was uw voornaamste zorg?

,,Je wilt voorkomen dat men voorstelt om de NXP-activiteiten, waaronder onderzoek en ontwikkeling en de chipproductie niet meer in Nederland te laten plaatsvinden. Dat het idee ontstaat: laten we dat maar gewoon ergens anders doen. Zo gaat dat, want de reputatie van het bedrijf staat op het spel. We hebben hier in Nijmegen een fabriek die topkwaliteit levert en uitstekend functioneert met goede medewerkers. Daarom was ik genoodzaakt aan ons internationale managementteam uit te leggen waarom mensen het werk neerlegden. Gelukkig hebben we duidelijk kunnen maken dat medewerkers in Nederland het recht hebben om te staken, waardoor we schade hebben kunnen voorkomen."

Daar bent u als directeur vooral mee bezig: schadebeperking?

,,Damage control hoort er inderdaad bij. Maar ik heb het ook als mijn taak gezien om verbindingen te leggen: met onderwijs- en onderzoeksinstellingen, met lokale en nationale overheden, met maatschappelijke organisaties. Wat ik aan het internationale management van NXP heb geprobeerd duidelijk te maken, is dat Nederland het beste land is waar wij als NXP kunnen zitten.

Lees verder onder de advertentie

In Nederland nemen we veel dingen als vanzelfsprekend: we hebben het prima voor elkaar met goede universiteiten, vakbekwame mbo'ers en aantrekkelijke subsidieregelingen. De realiteit is echter dat het buitenland dat allemaal óók heeft. Dus we mogen in Nederland niet op onze lauweren rusten en denken dat alles vanzelf komt."

Jean Schreurs pas recent in de schijnwerpers

Bij Jean Schreurs stroomt het Philipsbloed door zijn aderen. De geboren Limburger, geworteld in Nijmegen, begon zijn carrière in 1992 bij Philips, de voorganger van NXP. Als jurist was Jean Schreurs adjunct-hoofd van de juridische afdeling van NXP en was hij betrokken bij tal van fusies en overnames, niet alleen in Nijmegen maar ook in Amerika en Azië waar het internationale concern vestigingen heeft. Al die jaren was hij wel bekend binnen de (bedrijfs)juridische wereld, maar bleef hij buiten het zicht van het grote publiek.

Met zijn benoeming tot directeur van NXP Nederland in november 2020 kwam Schreurs echter plotseling volop in de schijnwerpers te staan.

NXP in cijfers: Duizend chips per auto en 'Nijmegen' levert er twintig van

In Nederland werken ongeveer 2750 mensen voor NXP, van wie circa 1600 zich in Nijmegen of Eindhoven bezighouden met onderzoek en ontwikkeling. In Eindhoven is de grootste van de wereldwijde research & development-centra van NXP gevestigd. In Nijmegen is dat onderzoek en ontwikkeling meer productgerelateerd.

Lees verder onder de advertentie

Van oudsher zijn chips voor auto's de grootste markt voor NXP. Daar is voor de komende jaren ook belangrijke groei in te verwachten. In een gemiddelde auto zitten duizend chips; zo'n twintig chips daarvan komen uit Nijmegen.

Technologie die in de Philips-tijd in Nijmegen is ontwikkeld voor toepassing van radar in auto's, staat aan de basis van een radarchip waarmee NXP wereldwijd marktleider is. De radar meet de afstand ten opzichte van andere auto's.

Deze nieuwe radarchip wordt overigens niet in Nijmegen geproduceerd. De fabriek maakt wel een andere, grote chip: de zogenoemde CMOS-sensor voor röntgenapparatuur die onder meer wordt gebruikt door tandartsen voor het maken van foto's van het gebit. Volgens NXP zorgen ze voor een scherpere foto die snel en met minder straling wordt gemaakt.

Lees verder onder de advertentie

In de afgelopen jaren is voor 400 tot 500 miljoen euro geïnvesteerd in uitbreiding van de Nijmeegse chipfabriek, zowel in capaciteit als in mogelijkheden om meer geavanceerde chips te kunnen maken.