Het is voor statushouders niet makkelijk om hun leven weer op te bouwen nadat ze naar Nederland zijn gekomen. Laat staan om hun carrière te hervatten of om een carrièreswitch aan te gaan - ongeacht hun staat van dienst in hun land van herkomst. Eren Kavruk* laat echter zien dat het zeker niet onmogelijk is. Sinds kort is de oud-topmanager in de veiligheidsbranche in dienst bij Motopp, dat statushouders en nieuwkomers omschoolt tot IT-professionals, zodat zij succesvol integreren en aan de slag kunnen op de Nederlandse arbeidsmarkt.
Managementposities bij een overheidsorganisatie
Kavruk beoefende in de afgelopen 21 jaar meerdere managementposities bij een overheidsorganisatie die zich bezighoudt met de openbare orde en veiligheid. Hij was uiteindelijk eindverantwoordelijk voor de veiligheidsmeldkamer in een van de grootste steden van het land waar hij vandaan komt. Hij gaf leiding aan honderden centralisten die dagelijks duizenden noodmeldingen ontvingen om vervolgens aan veiligheidsdiensten uit te zetten. Een topfunctie die hij met veel plezier bekleedde tot hij door politieke omstandigheden genoodzaakt werd zich elders te vestigen.
Kans: Amerikaanse online IT-bootcamp
Hij vroeg met zijn gezin asiel aan in Nederland en bracht twee jaar door in een AZC. Kavruk: ,,Ik was de Nederlandse taal niet machtig en besefte me dat daarmee een managementpositie in een soortgelijke rol er niet inzat. Maar ik wil mezelf wel voortdurend ontwikkelen en nuttig maken. Ik kwam uit bij een intensieve Amerikaanse online IT-bootcamp waar ik voor werd aangenomen en waar ik in afwachting op mijn verblijfstatus me verdiepte in ICT."
Leren en de beste versie van jezelf proberen te zijn, is belangrijk
Vanuit zijn ervaring als manager van een alarmcentrale had hij genoeg basiskennis van en affiniteit met ICT, maar nog genoeg te leren. Hij studeerde zo'n tien tot twaalf uur per dag en slaagde voor de intensieve opleiding om softwaretester te worden. Vlak nadat hij zijn kersverse diploma op zak had, kregen Kavruk en zijn gezin de kans om zich definitief in Nederland te vestigen. Zijn kinderen gaan hier naar school en hij startte Nederlandse taalles en onderzocht hoe zich verder kon voorbereiden op een baan in de informatica. ,,Leren en de beste versie van jezelf proberen te zijn, is belangrijk. Dat is het voorbeeld dat ik mijn kinderen geef en zelf probeer na te streven." Kavruk voltooide zijn Nederlandse taalopleiding en is inmiddels in dienst bij Motopp. Hier wordt hij tijdens een geavanceerde training verder klaargestoomd voor het invullen van moeilijk te vervullen IT-vacatures bij overheidsinstellingen en vooraanstaande commerciële partijen.
LEES OOK de expertblog van HR- en recruitmentexpert Marieke Dam: 'HR moet de koers bepalen, niet volgen'
Veiligheidsvraagstukken versus IT-opdrachten
Kavruk is trots op zijn vorige carrière, maar de transitie naar een nieuwe carrière ging hem desondanks relatief soepel af. ,,Natuurlijk draag ik mijn voormalige vak nog altijd een warm hart toe, maar dat is vooral een mooie herinnering. Want ik geniet ook heel erg van de uitdagingen die softwareopdrachten met zich mee brengen." Hij ziet dan ook veel overeenkomsten tussen zijn voormalige en huidige werk. ,,In mijn vorige positie moest ik aan de lopende band complexe risicoanalyses maken. Een detail over het hoofd zien, kon grote gevolgen hebben. Dat is in de IT niet anders. Ik moet voortdurend alert zijn tijdens het testen van software. Daar word ik heel blij van."
'Aan hetzelfde collectieve doel werken kan cultureel overstijgend zijn'
Ondanks de overeenkomsten met zijn vorige werkzame leven ziet hij wel duidelijke (werk)cultuurverschillen tussen Nederland en zijn geboorteland. Die zitten hem echter niet tot nauwelijks in de weg. ,,Ik heb een paar jaar mogen meewerken aan een internationale reddings- en wederopbouwmissie in een derdewereldland waarbij ik veiligheidsprofessionals uit 56 landen mocht aansturen. Daar heb ik geleerd te vertrouwen op het feit dat samen aan hetzelfde collectieve doel werken cultureel overstijgend kan zijn, zolang je elkaar in de waarde laat, goed luistert en helder blijft communiceren."
De Nederlandse manier van werken is mij op het lijf geschreven
Afspraak is afspraak
En dat communiceren, vindt hij juist zo fijn in Nederland. ,,In mijn Oosterse geboorteland laat men niet zo snel het achterste van zijn of haar tong zien. Terwijl iedereen hier zich vrij makkelijk naar elkaar uitspreekt en lekker direct is. Een ander verschil gaat over arbeidsethos. In mijn geboorteland wordt wel hard gewerkt, maar deadlines en afspraken hebben niet altijd de hoofdfocus. In Nederland valt me op dat het motto altijd 'afspraak is afspraak' is en men op tijd zijn en deadlines nakomen als vanzelfsprekend beschouwt. Dat past bij mij. Ik ben een punctueel persoon die altijd zijn afspraken nakomt en zich aan de regels houdt. De Nederlandse manier van werken is mij dan ook op het lijf geschreven."
LEES OOK 'Werkplekdiversiteits-programma's veranderen de manier hoe we praten'
'Bruggenbouwers als Motopp helpen krapte op arbeidsmarkt te verminderen'
Wel moest Kavruk wennen aan de hoge mate van deskundigheid en het opleidingsniveau in Nederland. ,,Iedereen is hier zo professioneel en constant bezig met het bijhouden van vakkennis. Dat maakt het prettig samenwerken, maar dat zorgt er ook voor dat het pittig is voor mensen zoals ik om te concurreren met mensen met deze achtergrond en mindset." En precies dat is een schakel waar hij zich over verbaast. Het is als statushouder best lastig om in Nederland aan een baan te komen, ondanks dat veel van hen dat graag willen. ,,Er lijkt vaak een groot gat te zitten tussen de competenties van nieuwkomers en de skillset die Nederlandse bedrijven verwachten. Maar als je inzoomt, is de discrepantie tussen beiden eigenlijk helemaal niet zo groot. Voor een juiste match dient er alleen wel een brug te worden gelegd tussen beide. En ik denk dat partijen als Motopp deze bruggenbouwers zijn om de krapte op de arbeidsmarkt te verminderen. Daarom ben ik heel dankbaar met deze kans." Wat de toekomst hem brengt en of hij ooit weer bij een veiligheidsorganisatie uitkomt, daar is de leergierige IT'er niet zo mee bezig. ,,Ik wil vooral een zo goed mogelijke softwaretester of ontwikkelaar worden en me voor mijn opdrachtgevers zo goed mogelijk inzetten. Zolang er bedrijven zijn die in me willen investeren, doe ik mijn uiterste best als een professionele medewerker. Daarbij werk ik uiteraard graag voor organisaties die mooie doelen nastreven, maar in welke specifieke branche ze werken is minder relevant."
*Uit privacy-overwegingen gebruiken we in dit artikel een gefingeerde naam: Eren Kavruk.
Meer BusinessWise? Abonneer je op de Weekly!
In onze wekelijkse nieuwsbrief vind je het beste van BusinessWise die week. Abonneer je gratis en blijf altijd op de hoogte!