1. Superman zweeft op 300 meter hoogte
Over reclamestunts gesproken... Het is geen vogel, geen vliegtuig, maar een realistisch beeld van Superman dat aan een enorme wolkenkrabber hangt in Londen. Het duurde vier maanden om het 3,5 meter hoge en 120 kilo zware beeld van Superman-acteur David Corenswet te maken, schrijft AD.nl. James Gunn, regisseur van de film, vindt de stunt 'mind-blowing'. „Het is verbijsterend om zo'n realistische weergave van onze Superman bovenop zo'n wolkenkrabber te zien." Londenaren worden uitgenodigd om omhoog te kijken—een knipoog naar de slogan van de nieuwe film: 'Look up'.
2. Squid Game spelen op straat
Kijkers van Squid Game weten dondersgoed dat het spelen van het dodelijke spel in het echte leven geen goed idee is. Toch slaan fans er nu massaal op aan. Zo staat er in Bangkok, Thailand, een nagemaakte versie van 'touwtjespringen' uit het derde seizoen. In de Netflix-serie vallen de deelnemers een paar honderd meter naar beneden wanneer het niet lukt om te springen. Hier is dat gelukkig maar een paar centimeter. De bekende gemaskerde bewakers uit Squid Game staan aan de zijkant om de spelers te begeleiden.
3. Bee Movie-acteur ziplined in bijenkostuum
Bij een bizarre film als Bee Movie—waarin een volwassen vrouw verliefd wordt op een bij—past ook een bizarre promotiestunt. Dat is in 2007 goed gelukt. Acteur en komiek Jerry Seinfeld, die de stem van bij Barry vertolkte, hulde zich in een enorm bijenkostuum om te gaan tokkelen vanaf een hotel met acht verdiepingen tijdens het Cannes Filmfestival.
Het zorgde voor een hilarisch beeld. Het leek op een loopvogel die probeerde te vliegen. Voordat de acteur van het hotel sprong, zei hij nog: „Ik haat het als filmpromotie wanhopig overkomt.''
Tips van experts in 'Van alle marketing thuis'
Wat maakt een reclamecampagne bijzonder? Wat zorgde voor het succes en hoe zou je zoiets vandaag de dag aanpakken? In onze videoserie 'Van alle marketing thuis' praten experts op het gebied van marketing en reclame met elkaar over bijzondere cases, zoals Always en Surreal. Bekijk hier de aflevering van je keuze.
4. Wereldwijde speurtocht voor The Dark Knight
Vijftien maanden vóór de release van de film The Dark Knight startte een immense promotiestunt. Zo'n 11 miljoen fans uit meer dan 70 landen deden mee aan een digitale speurtocht. Het online feest begon toen er Jokerkaarten werden gevonden in stripwinkels. Deze leidden naar een website van het fictieve personage Harvey Dent. Daar konden fans pixels verwijderen, waardoor de eerste foto van acteur Heath Ledger verscheen.
De deelnemers werden vervolgens in verschillende kampen geplaatst door opdrachten van Harvey Dent, Batman óf Joker te volgen. Ook werd de krant The Gotham Times uitgegeven met informatie en verborgen boodschappen.
Alle aanwijzingen leidden uiteindelijk naar Chicago en New York, waar het Batman-signaal geprojecteerd werd in de skyline van de stad. Op de vleugels van het bekende logo verscheen ineens de tekst 'HA HA HA', een teken van de Joker. Alle websites van de speurtocht werden plots gehackt en overspoeld met dezelfde boodschap. The Dark Knight werd uiteindelijk de meest succesvolle film van 2008.
5. Nachtje slapen in Barbies Droomhuis (in Ken-stijl)
De meest succesvolle film van 2023, Barbie, staat ook bekend om de marketingstrategie. Er was bijna geen merk of winkel die niet insprong op de Barbie-hype en met bijpassende producten kwam. Barbiepoppen van Margot Robbie en Ryan Gosling lagen in de schappen en grote merken als Zara, Crocs, NYX en Aldo kwamen met collecties geïnspireerd op de film.
De opvallendste samenwerking is wel die met Airbnb. Barbie's Malibu Dreamhouse, in Ken-stijl, werd volledig nagemaakt en tijdelijk beschikbaar gesteld voor overnachtingen. 'Welkom in mijn Kendom!', staat in de beschrijving van de knalroze villa die verhuurd wordt door 'Gewoon Ken'. 'Barbie is niet thuis en ik heb de sleutels van haar Droomhuis. Ik heb er zelf nog wat essentiële Ken-elementen aan toegevoegd.'
Marketeers: bouw een eigen merkuniversum en creëer helden of anti-helden waarmee je doelgroep zich identificeert
Thijs van Dijk De Merkpsycholoog / Bakkie Media
„Bedrijven kunnen veel leren van de filmindustrie, vooral op het gebied van storytelling", vindt Thijs van Dijk van De Merkpsycholoog en Bakkie Media. „Scriptschrijvers en verhalenvertellers bouwen sterke universums, zoals Marvel of Harry Potter, die mensen langdurig boeien. Merken als LEGO tonen aan hoe branded content fans bindt en elk nieuw product tot een succes maakt".
Bijdragen aan merkvoorkeur en merkliefde
„Marketeers zouden meer op de lange termijn moeten denken: bouw een eigen merkuniversum en creëer helden of antihelden waarmee je doelgroep zich identificeert. Zo worden opvallende campagnes of inhakers onderdeel van je merkstrategie en dragen ze echt bij aan merkvoorkeur en merkliefde."
Ontvang elke week het beste van BusinessWise in je mailbox. Schrijf je hier nu gratis in voor de nieuwsbrief: