Podcasts
Netcongestie bedrijven

Corné de Meijer over netcongestie, een steeds nijpender probleem

 
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Netcongestie is volop in het nieuws deze week, nadat netbeheerders opnieuw de noodklok hebben geluid. In deze nieuwe aflevering van de podcast 'Hoe word ik' beantwoordt Corné de Meijer (Hoppenbrouwers) de vraag: hoe word ik als bedrijf toekomstbestendig tegen netcongestie?

Netcongestie, ook wel omschreven als een file op het elektriciteitsnet, vormt een groeiend probleem voor bedrijven in Nederland. Het beperkt de capaciteit van het elektriciteitsnet en kan directe gevolgen hebben voor nieuwbouw, groei en duurzaamheid. Hoe kan jouw bedrijf zich hierop voorbereiden? Presentator Tom Berserik praat erover met Corné de Meijer van Hoppenbrouwers.

Lees ook: Duizenden bedrijven op wachtlijst: netbeheerders vrezen rampscenario door overvol stroomnet

Wat is netcongestie?

Netcongestie ontstaat als het elektriciteitsnet overbelast raakt doordat te veel consumenten en bedrijven tegelijkertijd energie vragen of terugleveren, zoals bij zonnepanelen of het opladen van elektrische voertuigen. Corné de Meijer legt het uit als ,,piekmomenten op een snelweg", waarbij de kabels en transformatoren in de grond niet genoeg capaciteit hebben om alle energieverzoeken aan te kunnen. Deze fysieke beperking zorgt ervoor dat uitbreiding of nieuwe aansluitingen soms niet mogelijk zijn, wat bedrijven belemmert in hun ontwikkeling.

Naast het technische probleem is er ook een administratief obstakel: bedrijven krijgen contractueel een maximale capaciteit toegewezen. Deze capaciteit wordt vaak hoger ingeschat dan werkelijk nodig is, waardoor ruimte op het net onbenut blijft.

Hoe vaak komt netcongestie voor?

Volgens De Meijer is netcongestie inmiddels een dagelijks probleem in Nederland. ,,Veel nieuwbouwprojecten gaan niet door of moeten op zoek naar alternatieve technische oplossingen vanwege een gebrek aan netcapaciteit." Dat probleem treft bedrijven direct, omdat gebouwen wel kunnen worden gebouwd, maar soms niet operationeel kunnen zijn vanwege een tekort aan elektriciteitsaansluiting.

Praktische oplossingen voor bedrijven

De Meijer deelt verschillende concrete strategieën om je als bedrijf toekomstbestendig te maken:

Je nergieverbruik kritisch analyseren: ,,Slim kijken naar wat je écht nodig hebt," adviseert De Meijer. Dit vraagt om gedetailleerde metingen binnen je gebouw, zodat je inzicht krijgt in je werkelijke energievraag en geen overbodige capaciteit claimt.

Duurzame energie opwekken: Zonnepanelen en andere lokale energiebronnen kunnen je afhankelijkheid van het net verminderen. Combineer dit met batterijsystemen om energie op te slaan en piekbelasting te spreiden.

Sturen met slimme systemen: Investeren in technologieën zoals digitale tweelingen en energiebeheer software helpt om energiestromen efficiënter te organiseren. ,,Via simulaties kun je piekmomenten voorspellen en de grootte van batterijen of laadpalen bepalen," legt De Meijer uit.

Piekbelasting verminderen: ,,Je netaansluiting is vaak gebaseerd op je piekverbruik. Door pieken over de dag te spreiden en slimme systemen te gebruiken, kun je de vraag naar elektriciteit beter verdelen." Het maakt bedrijven minder afhankelijk van een grote aansluiting.

Duurzaamheid en strategisch denken

De Meijer benadrukt dat verduurzaming en elektrificatie steeds belangrijker worden, bijvoorbeeld door de overgang van gasgestookte installaties naar elektrische oplossingen; ,,De elektriciteitsvraag van bedrijven zal de komende jaren alleen maar toenemen." Het is dan ook cruciaal om netcongestie en energiebeheer vanaf nu in je bedrijfsstrategie op te nemen.

Direct actie ondernemen

De Meijer is duidelijk: ,,Elk bedrijf moet hier per direct mee aan de slag." Door proactief na te denken over energieoptimalisatie voorkom je problemen die op lange termijn groei kunnen belemmeren. Zijn advies is simpel: ,,Voorkomen is beter dan genezen. En als je moet genezen, zorg dat je het slimmer doet."

Luister ook de andere afleveringen met Corné de Meijer

Hoe word ik slimmer in mijn energieverbruik?
Hoe word ik energie onafhankelijk?

MEER LUISTEREN? Hier vind je alle afleveringen:

Hoe word ik BusinessWise
BusinessWise