Hoe overleef ik werken met Gen Z

Gen Z vindt impact maken belangrijk: maar hoe en waar dan?

 
Mirthe Westrik, Werner Schouten en Tahrim Ramdjan in Hoe overleef ik werken met Gen Z. Beeld: BusinessWise Mirthe Westrik, Werner Schouten en Tahrim Ramdjan hoor je in deze aflevering van ‘Hoe overleef ik werken met Gen Z’.
Mirthe Westrik, Werner Schouten en Tahrim Ramdjan hoor je in deze aflevering van 'Hoe overleef ik werken met Gen Z'.
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

Van duurzaamheid tot maatschappelijke verandering: impact maken staat voor veel Gen Z'ers centraal. In Hoe overleef ik werken met Gen Z gaat Mirthe Westrik (23) in gesprek met journalist Tahrim Ramdjan (26) en Werner Schouten (26), lid van de Raad van Advies van TNO en ASN Bank.

Impact maken. Een uitdrukking die tegenwoordig overal voorbijkomt, van LinkedIn-profielen tot bedrijfsvisies. Maar wat betekent het nou echt? „Ik zie impact maken niet als een modewoord", stelt Werner Schouten. „Voor mij is het een levenshouding. Het gaat om verantwoordelijkheid nemen en een positieve invloed hebben op anderen. Dat kan op heel veel manieren, maar het draait altijd om liefde en zorg voor anderen, los van wat het je persoonlijk oplevert."

Lees ook: Doorgroeimogelijkheden voor Gen Z: 'Plezier gaat boven carrière maken'

Volgens Werner is impact een stuk meer dan het nastreven van persoonlijke doelen. „Het is niet alleen wat je voor jezelf doet, maar hoe je bijdraagt aan een groter geheel. Of dat nou je werk, je omgeving of de samenleving als geheel is."

Beluister hier de podcast:

Impact-besef door studietijd in Zuid-Korea

Het besef dat impact zó belangrijk is, kwam voor hem niet vanzelf. Tijdens zijn studietijd bracht hij een periode door in Zuid-Korea, een ervaring die zijn kijk op de wereld voorgoed veranderde. „Ik studeerde aan een prachtige universiteit, maar buiten de campus zag ik mensen letterlijk strijden om te overleven", vertelt hij. „Iedere ochtend liep ik langs krakkemikkige gebouwen en straatjes waar mensen woonden, midden tussen de smog. Tegelijkertijd maakten studenten zich druk dat de Starbucks-koffie te duur was. Dat contrast was niet te bevatten."

Voor Werner voelde deze confrontatie als een openbaring. „Op dat moment dacht ik: hoe kunnen deze twee werelden naast elkaar bestaan? Ik kon het gewoon niet meer níet zien en ik realiseerde me dat ik de loterij heb gewonnen door in Nederland geboren te worden, zonder daar iets voor te hoeven doen. Dat geeft mij de plicht om iets terug te doen."

Impact creëren door betrokkenheid

Terug in Nederland besloot Werner actief bij te gaan dragen aan maatschappelijke verandering. Hij sloot zich aan bij de Jonge Klimaatbeweging, waar hij later voorzitter van werd. „We waren de stem van een half miljoen studenten en young professionals in het klimaatbeleid. We zaten aan tafel bij het klimaatakkoord, voerden gesprekken met beleidsmakers en waren betrokken bij het rijksbrede programma Circulaire Economie."

Werner zag dat je echt wel grote veranderingen kunt bereiken, maar alleen als je er vol voor gaat. „Het was een bevestiging dat jongeren ook écht invloed kunnen hebben. Maar daarvoor moet je wel actief betrokken zijn bij de plekken waar besluiten worden genomen."

Impact in het dagelijks leven

Hoewel Werner zijn aandacht richt op grote vraagstukken als klimaatverandering en duurzaamheid, benadrukt hij dat impact maken niet altijd groots hoeft te zijn. „Een vriend van mij heeft een vader die vakmensen in de bouw inspireert en motiveert. Dat doet hij in hun dagelijks werk, op een persoonlijke manier. Dat is ook impact. Het hoeft niet altijd in beleid te zitten; je kunt net zo goed impact maken in de manier hoe je met de mensen om je heen omgaat." Voor wie de middelen en kansen heeft, ligt er volgens hem een belangrijke verantwoordelijkheid. „Als je de vrijheid hebt om je leven en werk anders in te richten, dan moet je dat gebruiken om een positieve bijdrage te leveren."

Lees ook: 'Gen Z moet niet enige reden zijn om beleid rond diversiteit en inclusie te implementeren'

Tahrim Ramdjan herkent dat. „Mijn manier van impact maken is verhalen vertellen en de macht controleren. Als Amsterdamse journalist schrijf ik bijvoorbeeld over hoe vaak liften en roltrappen op metrostations stuk zijn. Voor veel mensen is dat een groot probleem als je afhankelijk bent van het OV. Door dit aan te kaarten, hoop ik dat er iets verandert."

Lees ook: Gen Z op de werkvloer: 'Er is veel wat ik echt beter kan dan mensen met meer senioriteit'

Wat moet een werkgever bieden om Gen Z'ers die impact willen maken aan boord te houden? „ Een werkgever moet laten zien dat de intentie van de onderneming niet is om voort te blijven bestaan, maar dat het doel van de onderneming is om een maatschappelijke uitdaging op te lossen. Een gat in maatschappij oplossen. Dat zou belangrijker moeten zijn dan het voortbestaan van de organisatie zelf."

Werner noemt als voorbeeld de Triodos Bank. „Zij willen bijdragen aan een duurzame wereld en doen dat als financiële instelling. Maar soms geven ze ook aan dat ze best een ander type organisatie zouden kunnen zijn om datzelfde doel te bereiken. Dat is de essentie van een goede ondernemer."

Lees ook déze expertblog

* Een generatie die zich door een chatbot laat influisteren wat ze op een date moeten zeggen, bouwt ondertussen aan de AI-systemen waar straks iedereen van afhankelijk is. Gen Z lijkt onverschrokken, maar hoe stevig is hun morele kompas als algoritmes de plaats innemen van levenservaring? Daar vindt Wibe Wagemans, CEO/investeerder in Silicon Valley, wel iets van.

Ontvang elke week het beste van BusinessWise in je mailbox. Schrijf je hier nu gratis in: