In deze aflevering van de podcast 'Hoe word ik' vertelt focusexpert Mark Tigchelaar hoe je jezelf het beste oplaadt.
Als je het beste uit jezelf wilt halen, is het essentieel om regelmatig even op te laden. Neuropsycholoog Mark Tigchelaar legt uit hoe belangrijk het is om tijdens je werkdag regelmatig pauzes te nemen en geen nieuwe prikkels tot je te nemen.
LEES OOK: Hoe word ik beter in het legen van mijn hoofd
„Als je werkt, ontstaan er afvalstofjes in je hoofd, zogenaamde glutamaten. Die afvalstoffen maken je slomer, dus hoe meer je inspant, hoe meer afvalstoffen zich ophopen. Om op te laden, is het belangrijk die afvalstoffen daadwerkelijk weg te werken. Dat lukt niet als je doorgaat met werken. Het werkt beter als je je hoofd op vliegtuigstand zet. Oftewel, door even helemaal niks te doen en geen nieuwe prikkels tot je te nemen."
Prikkels verwerken als werk
,,Wanneer je bijvoorbeeld een podcast luistert tijdens je pauze, ben je eigenlijk nog steeds bezig. Hetzelfde geldt voor het scrollen door je sociale media; dat is gewoon een verlenging van je werkdag. Wat dat betreft is er geen verschil tussen Instagram en Excel. Het een is misschien leuker dan het ander, het is nog steeds een vorm van prikkels verwerken. En wanneer je prikkels verwerkt, ben je aan het werk, ongeacht het onderwerp."
,,We denken vaak dat we een pauze nemen door iets leuks te doen, maar leuk is niet van toepassing. Het kost namelijk energie. Net als een rit met je auto, of je nu naar een vervelende of een leuke bestemming gaat, het kost benzine. Dus de leukheid van het onderwerp bepaalt niet of het een pauze is of niet."
Hardlopen als pauze
,,Hardlopen kan heel goed werken om op te laden, maar als je tijdens het hardlopen een podcast luistert, ben je eigenlijk nog steeds aan het werk. Je lichaam bouwt afvalstoffen op door de inspanning en dat is een normaal verwerkingsproces. Maar die afvalstoffen moeten wel echt worden afgevoerd. Slapen is natuurlijk een prima manier om dat te doen, maar dat kunnen we niet de hele dag door doen. Daarom is het belangrijk om gedurende je werkdag verschillende 'buutvrij'-momentjes in te bouwen."
Mind-wandering: het natuurlijke proces
,,Stel je hebt zo'n pauzemomentje, maar na een paar seconden denk je misschien aan iets anders, zoals 'ik moet nog melk kopen'. Dat is volkomen normaal. Dit afdwalen met je gedachten, ook wel 'mind-wandering' genoemd, is eigenlijk het natuurlijke proces van opladen. Wanneer je gedachten afdwalen, activeer je een specifiek hersennetwerk, het zogenaamde 'default mode network', en dat is het tankstation van je hersenen. Het is dus juist goed als je gedachten even fladderen. Als je erin blijft hangen, is het goed om even te stoppen en het op te schrijven."
Opladen
,,Kort en vaak werkt beter dan één keer heel lang. Het advies is om elk uur vijf minuten te pauzeren. Voor sommigen mensen is dit absurd veel, anderen vinden dat juist lekker. Dit verschilt per persoon en per werk, maar het is een goede richtlijn. Als je de neiging hebt om door te werken, kan het helpen om simpelweg een timer in te stellen."
,,De beste pauze is wandelen. Bij voorkeur buiten in de natuur, maar als dat niet kan, is een wandeling in de stad of binnen je kantoor ook prima. Een kop koffie halen op een andere verdieping, hoe simpel dat ook mag zijn, is al een perfecte pauze."
De flowcurve: werken in blokken
,,We hebben te maken met de flowcurve. Je hebt een opbouwfase waarin je in je taak komt. Daarna zit je er lekker in, maar dat kun je niet lang volhouden. Na ongeveer 50 tot 55 minuten begint je energie te dalen. Als je dan doorgaat met werken, krijg je een lage output met een relatief hoog prijskaartje. Als je dan doorwerkt en denkt 'ik slaap later wel bij' of 'ik heb bijna vakantie', werkt dat op de lange termijn niet. Je werkt dan veel tijd in het rood en dat is helemaal niet zo productief."
LEES OOK: Hoe word ik beter in focussen
,,Dit is natuurlijk een richtlijn. Er zijn altijd uitzonderingen, bijvoorbeeld als je complexere taken doet die meer tijd en concentratie vereisen. Dan heb je een langere aanlooptijd. In dat geval kun je het beste werken in blokken van ongeveer 90 minuten, gevolgd door langere pauzes van ongeveer 15 minuten."
Luister ook de andere afleveringen met Mark Tigchelaar
Hoe word ik beter in namen onthouden?
Hoe word ik beter in getallen onthouden?
Hoe word ik beter in focussen?
Hoe word ik beter in het legen van mijn hoofd?
Hoe word ik beter in snellezen?
MEER LUISTEREN? Hier vind je alle afleveringen: