Olympisch kampioen Maarten van der Weijden vertelt hoe een diagnose van acute leukemie zijn leven op jonge leeftijd op zijn kop zette. ,,Ik realiseerde me dat het niet mijn schuld was dat ik daar lag," zegt hij. "Het besef dat jezelf geen schuld moet geven, heeft me milder gemaakt." Deze mildheid, zegt hij, stelt ons in staat om onszelf minder kwalijk te nemen en de focus te verleggen van schuld naar zelfcompassie.
Churandy Martina
Een krachtig voorbeeld van veerkracht herkennen we in sport, zoals Van der Weijden illustreert met het verhaal van Churandy Martina, de atleet die met een grote glimlach vierde van de wereld werd op de sprint. ,,Hij begreep snel dat hij zijn best had gedaan", zegt Van der Weijden.
Veerkracht door collectieve compassie
Zijn eigen Elfstedenzwemtochten zijn voor Van der Weijden een voorbeeld van de kracht van collectieve compassie. Zijn eerste poging in 2018 mislukte, maar in plaats van kritiek kreeg hij steun. ,,Ik heb het ervaren als een collectieve compassie voor het niet halen," vertelt hij. Hierdoor kreeg hij de moed om in 2019 opnieuw te proberen en te slagen. ,,Als je compassie voelt voor je mislukkingen, wordt nog een keer proberen een stuk makkelijker."
Accepteer de onzekerheid
Van der Weijden benadrukt ook dat veerkracht draait om het accepteren van onzekerheid en de bereidheid om nieuwe uitdagingen aan te gaan, zelfs zonder garantie op succes. ,,Als we alleen maar dingen doen die die garantie geven, wordt het leven snel saai," zegt hij. ,,Het enige dat we kunnen doen," vat hij zijn visie samen, ,,is ons stinkende best."
Luister ook de andere afleveringen met Maarten van der Weijden
Hoe word ik een mindere piekeraar?
Hoe word ik mentaal sterker tijdens fysieke uitputting?
Meer luisteren? Hier vind je alle afleveringen: