Ze zouden lui zijn, verwend, en ze komen niet meer naar kantoor: Generatie Z betreedt de arbeidsmarkt. De vooroordelen vliegen je om de oren, maar: slaan ze ergens op? Doet deze generatie het écht allemaal anders? Beluister onze podcastserie Hoe overleef ik werken met Gen Z maar 'ns... Dit is de link.
Tara Tankink, onderzoeker bij TNO, houdt zich dagelijks bezig met diversiteit en inclusie op de arbeidsmarkt. ,,Ik werk aan allerlei projecten voor organisaties en de overheid, waarbij we onderzoeken hoe diversiteit en inclusie beter kunnen worden toegepast", legt ze uit. Volgens Tara gaat diversiteit verder dan huidskleur, seksuele geaardheid of gender. ,,Diversiteit gaat over alles wat mensen verschillend maakt. Jij bent misschien goed met woorden, ik met cijfers, dat maakt ons ook divers", vertelt ze. Inclusie draait vervolgens om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan doen, ongeacht deze kenmerken. ,,Het gaat erom dat iedereen zich welkom voelt en gelijke kansen krijgt."
Het gaat erom dat iedereen zich welkom voelt en gelijke kansen krijgt
Tara Tankink TNO
Tara's werk helpt bedrijven en instanties om deze principes te begrijpen én concreet te maken in hun organisatiecultuur. Want diversiteit en inclusie gaan niet alleen over wie er werkt, maar ook over hoe mensen zich voelen op de werkvloer.
Meer dan diversiteit: hoe inclusie zorgt voor echte verandering op de werkvloer
Diversiteit en inclusie zijn voor Tara niet alleen een professionele missie, maar ook persoonlijk belangrijk. ,,Ik ben zelf vrouw en queer, en ik wil me op mijn werk veilig voelen", legt ze uit. Tahrim Ramdjan deelt deze behoefte. ,,Voor mij gaat een inclusieve werkplek niet alleen om wie er werkt, maar vooral om hoe je je voelt. Ik wil mezelf kunnen zijn, zonder het idee dat mijn achtergrond of geaardheid tegen me kan werken."
Het is belangrijk dat organisaties verder gaan dan diversiteit alleen. ,,Het aannemen van mensen met verschillende achtergronden is een start, maar zonder een inclusieve cultuur voelen nieuwkomers zich vaak verloren. Het gaat om begeleiding, bijvoorbeeld wanneer iemand nog niet dezelfde kansen heeft gehad om te groeien."
Waarom diversiteit zorgt voor meer frisse ideeën en betere oplossingen
Tara wijst op het belang van diversiteit voor innovatie en creativiteit in organisaties. ,,Uit onderzoek blijkt dat teams met verschillende achtergronden beter functioneren. De mix van perspectieven zorgt ervoor dat problemen vanuit meerdere invalshoeken worden bekeken, en dat leidt vaak tot betere oplossingen", zegt ze. Maar daar komt wel een uitdaging bij: ,,Teams moeten leren omgaan met diversiteit, en dat is niet altijd makkelijk. Het werkt alleen als er een basis is van respect en openheid."
Het gaat er niet om dat je nooit iets fout mag zeggen, maar wel om de bereidheid om te luisteren en te leren
Tara Tankink TNO
Volgens haar is taalgebruik daarbij een onderdeel dat niet onderschat mag worden. ,,Het gaat er niet om dat je nooit iets fout mag zeggen, maar wel om de bereidheid om te luisteren en te leren. Voor sommige mensen kan verkeerd aangesproken worden — bijvoorbeeld met de verkeerde voornaamwoorden — echt zwaar wegen. Als je dat herhaaldelijk blijft doen, voelt dat alsof je niet serieus wordt genomen", legt ze uit.
Wat verwacht Gen Z van werkgevers?
Gen Z heeft duidelijke wensen als het gaat om werken. Inclusie en openheid staan voorop, hoewel dat niet betekent dat salaris onbelangrijk is. ,,Een inclusieve cultuur is belangrijker dan een hoog salaris, zolang je natuurlijk niet onderbetaald wordt", zegt Tara. Tahrim beaamt dit: ,,Ik wil niet alleen aangenomen worden vanwege mijn achtergrond of geaardheid, maar als totaal mens worden gezien. Dat betekent ook dat ik niet automatisch alleen over 'migrantenthema's' hoef te schrijven in mijn werk."
Diversiteit en inclusie gaan verder dan alleen Gen Z. Tara en Tahrim hebben het ook over hoe dit soms heftige reacties oproept. ,,Aan de ene kant zie je progressieve stemmen die zich steeds duidelijker uitspreken, terwijl conservatieve geluiden, zoals bij de laatste verkiezingen, juist sterker worden", zegt Tahrim. ,,Het is belangrijk om in gesprek te blijven, anders worden de tegenstellingen alleen maar groter."
Wat kunnen bedrijven doen op gebied van diversiteit en inclusie?
En hoe kunnen organisaties nu écht verandering inzetten? Volgens Tara bestaat er geen magische oplossing. ,,Psychologische veiligheid is de basis. Zorg dat werknemers zich veilig voelen om zichzelf te zijn. Dat gaat verder dan gewoon een beleid invoeren; het vraagt om een continue investering in de relatie tussen medewerkers en leidinggevenden."
Ze benadrukt ook dat inclusiviteit niet stopt bij diversiteit in de instroom: ,,Organisaties moeten niet alleen kijken naar wie ze aannemen, maar ook hoe ze ervoor zorgen dat mensen blijven en kunnen doorgroeien. Dat betekent aandacht voor inclusieve leiderschapstrainingen en het faciliteren van gesprekken over onderwerpen die moeilijk kunnen zijn", zegt ze. ,,Inclusiviteit is geen einddoel. Een organisatie moet zichzelf constant blijven verbeteren en aanpassen. Blijf in gesprek met je werknemers, luister en kijk waar je kunt verbeteren."
Lees ook
* 'In Nederland doen we altijd of we vooruit lopen en alles goed voor elkaar hebben. Dat is helemaal niet waar'. Het zijn de woorden van Chantal Korteweg, Directeur Inclusive Banking, Social Impact en Human Rights bij ABN AMRO.
* Onderzoek naar gendergelijkheid bij techbedrijven: verbetering, maar nog werk aan de winkel, lees je in dit artikel.
Ontvang elke donderdag het beste van BusinessWise in je mailbox. Schrijf je hier nu gratis in: