Hoe overleef ik werken met Gen Z

TikTok-termen zoals 'slay' of 'no cap' en WhatsApp vol stickers en emoji's: hoe kijkt Gen Z naar taalgebruik?

 
Hoe overleef ik Werken met Gen Z, aflevering 'Taalgebruik' BusinessWise
BusinessWise
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

Gen Z communiceert op hun eigen manier. Maar wat betekent dat op de werkvloer? Hoe reageren oudere collega's op het taalgebruik van jongeren? En hoe zet je TikTok in om bijna 1 miljoen mensen te bereiken, zoals Sanne Schutterop (25). Mirthe Westrik bespreekt het in de nieuwste aflevering van 'Hoe overleef ik werken met Gen Z' samen met journalist Tahrim Ramdjan.

Sanne Schutterop, werkzaam bij Amsterdam UMC, zet haar Gen Z-taal in op een creatieve manier. Haar TikTok-video, waarin termen zoals 'Brat,' 'Slay' en 'It's giving Grey's Anatomy' voorbij vliegen, trok bijna een miljoen views en zette het Amsterdam UMC in de spotlight.

Ze zouden lui zijn, verwend, en ze komen niet meer naar kantoor: Generatie Z betreedt de arbeidsmarkt. De vooroordelen vliegen je om de oren, maar: slaan ze ergens op? Doet deze generatie het écht allemaal anders? Beluister onze podcastserie Hoe overleef ik werken met Gen Z.

Taalgebruik Gen Z op TikTok en Whatsapp

Het succes van zulke trends zit volgens Sanne in de herkenbaarheid: ,,Jongeren zien woorden die ze zelf gebruiken, maar vinden het ook grappig en soms een beetje 'cringe' wanneer een oudere collega deze termen gebruikt." Tahrim voegt toe: "Het werkt omdat je twee dingen ziet die je niet verwacht — een groot instituut samen met Gen Z-taal. Dat verrassingseffect houdt kijkers vast." Maar er zit ook een grens aan: ,,Als je de dertigste bent die de trend uitvoert, is het misschien minder leuk", zegt Sanne.

Met oudere collega’s bel ik vaker, omdat dat voor hen sneller werkt

Sanne Schutterop Amsterdam UMC

Sanne is de jongste op haar afdeling en merkt dat haar manier van communiceren vaak afwijkt van die van haar oudere collega's. ,,Met mijn directe social media-team heb ik een open lijn op WhatsApp. We sturen elkaar snel berichten, emoji's en stickers. Maar oudere collega's bel ik juist vaker, omdat dat voor hen sneller werkt", legt ze uit. Dat verschil in communicatie kan spannend zijn, vooral als je net begint. ,,Bij mijn eerste baan had ik echt belangst. Maar als je eenmaal snel moet schakelen in een ziekenhuis, doe je het gewoon. En nu gaat dat prima."

Werk vs. privé taalgebruik

Sanne merkt dat ze haar taal vaak aanpast aan de context. ,,Bij vrienden zeg ik 'ik fix het wel', terwijl ik op werk zeg 'ik regel het wel'. Dat hangt echt af van de setting", vertelt ze. Tegelijkertijd nemen oudere collega's soms als grapje haar taalgebruik over. ,,Na onze TikTok hoorde ik mijn oudere collega's 'slay' zeggen in de kantoortuin. Dat is grappig, maar wel ironisch bedoeld", lacht ze.

De manier waarop Gen Z online communiceert, verschilt ook van oudere collega's. Sanne legt uit: ,,Op WhatsApp gebruik ik veel emoji's en stickers. Dat maakt berichten leuker en vriendelijker. Maar bij mails ben ik voorzichtig met uitroeptekens. Dan haal ik ze vaak weer weg, omdat ik niet overdreven enthousiast wil overkomen."

Toch is het gebruik van digitale symbolen als emoji niet altijd vanzelfsprekend. ,,Ik merk dat oudere collega's hier soms aan moeten wennen, maar ik vind het een leuke manier om professionaliteit met een beetje persoonlijkheid te mixen", voegt ze toe.

Moeten werkgevers zich aanpassen aan Gen Z?

De vraag blijft of oudere generaties zich moeten aanpassen aan het Gen Z-taalgebruik, of andersom. Sanne vindt dat iedereen gewoon zichzelf moet kunnen blijven. ,,Ik verwacht niet dat mijn leidinggevende opeens Gen Z-termen gaat gebruiken. Als ik iets niet begrijp, vraag ik wat het betekent. Dat werkt beide kanten op", legt ze uit. Tahrim voegt toe: ,,Authenticiteit is belangrijker dan aanpassen. Laat iedereen zijn eigen taal gebruiken, zolang er respect is."

Wij gebruiken zoveel mogelijk genderneutrale termen in onze communicatie

Sanne Schutterop Amsterdam UMC

Amsterdam UMC gebruikt bewust genderneutraal taalgebruik, zoals 'diëtist' in plaats van 'diëtiste'. ,,We hebben afgesproken om zoveel mogelijk genderneutrale termen te gebruiken in onze communicatie. Dat voelt toegankelijker en sluit aan bij onze jonge doelgroep", vertelt Sanne. Dit laat zien dat taal niet alleen een praktisch middel is, maar ook een manier om inclusiviteit te waarborgen.

Met creatief taalgebruik een hele generatie aanspreken

De TikTok-video toonde aan hoe moderne communicatie jongere generaties kan bereiken en zelfs aanzet tot solliciteren in de zorgsector. ,,Met slechts één video hebben we een hele nieuwe doelgroep aangesproken", zegt Sanne. ,,En als het maar één persoon aanzet tot solliciteren, dan is de missie wat mij betreft al geslaagd." Hoe kan een werkgever Gen Z-taal omarmen? Daarvoor heeft Sanne een duidelijke boodschap: ,,Geef elkaar de ruimte om je eigen normen en waarden te behouden. Laat jongere medewerkers creatief zijn, vertrouw op elkaar en werk samen aan iets moois."

Laat jongere medewerkers creatief zijn, vertrouw op elkaar en werk samen aan iets moois

Sanne Schutterop Amsterdam UMC

Tahrim voegt daar aan toe: ,,Met respect en begrip voor elkaar's taal en cultuur creëer je een werkplek waarin jong en oud elkaar versterken." Dus ja, managers moeten misschien wennen aan termen zoals 'No cap' en 'Slay', maar met de juiste aanpak kan jongerentaalgebruik juist zorgen voor een inspirerende en vernieuwende werkvloer.

Ontvang elke donderdag het beste van BusinessWise in je mailbox. Schrijf je hier gratis in: