Marketing

De kracht van audiobranding: 'Muziek is geen bijzaak, maar essentieel om je als merk te onderscheiden'

Willemijn van Hussen van Tambr.  Willemijn van Hussen van Tambr. Foto: Ruud Voest.
Willemijn van Hussen van Tambr. Foto: Ruud Voest.
Leestijd 4 minuten


Je hoeft maar een mondharmonica te horen of je denkt aan knusse Hollandse gezelligheid. Een lekkere, warme kop Unox soep of een bord vol stamppot met rookworst. Precies dát is de kracht van audio, weet Willemijn van Hussen van Tambr. „De mondharmonica is eigenlijk helemaal geen Nederlands instrument, maar het is door ons gekoppeld aan typisch Hollandse gezelligheid. Dat begon ooit met de soundtrack van Turks Fruit, daarna met Baantjer en uiteindelijk heeft Unox die mondharmonica geadopteerd en al tientallen jaren succesvol gebruikt."

De impact van muziek op ons brein is uniek

Willemijn van Hussen Tambr

De kracht van audio: waarom muziek onmisbaar is voor merken

Audiobranding, oftewel het strategisch inzetten van muziek en geluiden om een merk te profileren, wordt gezien als een krachtige manier om een emotionele connectie te maken met je doelgroep. „De impact van muziek op ons brein is uniek. Er is geen enkel middel dat zoveel plekken in je brein aanraakt als muziek. Het raakt emoties, versterkt herinneringen en kan een merk sterk positioneren''.

Toch wordt audio bij veel bedrijven nog niet als belangrijk gezien voor marketinguitingen. „Op strategisch niveau wordt er nauwelijks over muziek nagedacht, terwijl merken eindeloos bezig zijn met hun visuele identiteit – logo's, slogans, kleuren en lettertypes. Dat is heel raar. Veel merken zetten audio nog op het laatste moment in. Dan wordt er een willekeurig stockmuziekje gebruikt, omdat er geen budget of tijd meer is. Dat terwijl audio tot acht keer zo effectief kan zijn in merkherkenning als een visueel logo."

De groeiende invloed van geluid in het dagelijks leven

Naast dat audio effectiever is, speelt het een steeds grotere rol in mensen hun leven. „Tien jaar geleden konden we ons niet voorstellen dat iedereen de hele dag met oortjes in zou lopen, nu is dat normaal. Merken moeten dus verder kijken dan de klassieke kanalen zoals radio en tv. Social media zoals TikTok en Instagram zijn inmiddels volledig gebaseerd op audio. Mensen luisteren als ze onderweg zijn naar podcasts. Doe daar als merk dus vooral je voordeel mee en neem je audiobranding serieus", benadrukt Van Hussen.

Voorbeelden van succesvolle audiomarketing: Hornbach en Campina

Met voorbeelden van bedrijven die wel audio prioriteren, illustreert Van Hussen het succes. „Neem de soundlogo's van Hornbach. Doordat mensen melodieën kunnen nazingen, blijven deze stukken muziek veel langer hangen. Dat maakt ze uiterst effectief voor merkherkenning. Het leuke aan Hornbach is dat je een mannenkoor hoort zingen, een beetje krakerig en absurd zoals een klusproject dat past bij de bouwmarkt. Het merk is zo sterk neergezet dat alleen al het geluid, zonder visuele elementen, direct herkenbaar is. Dat is precies wat je als merk wilt bereiken.''

Een ander bekend soundlogo is dat van Campina, die zelfs een hele eigen song hebben. „Zowel het mee te neuriën soundlogo aan het einde (O-o-o-o-ooooooh) als het begin van het liedje Goodmorning!, worden goed herkend en passen bij het merk. Door meerdere bekende audio-assets te hebben die familie van elkaar zijn, maak je je audio-identiteit rijker en flexibeler."

Met AI kunnen wij voorspellen wat mensen van bepaalde audio vinden op basis van bepaalde merkwaarden

Willemijn van Hussen Tambr

Zo begin je als bedrijf met een sterke audio-identiteit

Bedrijven die audio serieus willen nemen, moeten beginnen met strategisch

nadenken over hoe ze willen klinken. Van Hussen raadt aan om het proces in drie stappen te benaderen: analyseer je positie ten opzichte van je concurrentie, creëer associaties die passen bij je merk en zorg voor consistentie.

„Je moet eerst kijken naar wat er in jouw categorie gebeurt", adviseert ze. „Doe je misschien per ongeluk hetzelfde als je concurrenten? Kies bewust om op te vallen door iets anders te doen dan zij en geen clichégeluiden te gebruiken." Van Hussen noemt hierbij als voorbeeld fluitjes in reclames. „Heel veel merken denken dat een vrolijk fluitje werkt, maar het draagt, doordat heel veel bedrijven het gebruiken, in feite niet bij aan merkherkenning."

Zonder dat je het doorhebt, kun je met muziek negatieve emoties koppelen aan je merk. „Zorg dus dat je muziek kiest die bij je merkwaarden passen en die de juiste associaties oproepen bij je doelgroep. Bureaus zoals wij kunnen daarbij helpen. Met AI kunnen wij voorspellen wat mensen van bepaalde audio vinden op basis van bepaalde merkwaarden. Zo kunnen wij bedrijven helpen de juiste associaties op te roepen."

Maak bewuste keuzes: onderscheidend vermogen door originele audio

Consistentie is essentieel. „Trek je merkgeluid slim door. Niet alleen op tv of radio, maar ook in je winkels, je online content en zelfs in de lift of in je kantoor. Denk aan een huisstijl, maar dan in audio", zegt ze. Zo bouw je merkherkenning op en voorkom je dat merk op verschillende plekken anders klinkt. „Net zoals je visuele merkidentiteit doorvoert in je logo of kleuren, moet je ook een huisstijl in audio hebben."

Met de juiste tools, technologie en creativiteit kunnen merken zichzelf

onderscheiden, zelfs in een overvolle markt. „We willen de wereld beter laten

klinken, merk voor merk.''

Dit is een interview tijdens de NIMA Marketing Day. Kijk voor alle informatie over het event via deze link, voor meer interviews op businesswise.nl/marketing.

Ontvang elke week het beste van BusinessWise in je mailbox. Schrijf je hier nu gratis in: