De Britse oliegigant BP zet het mes in groene investeringen en gaat juist meer geld steken in olie en gas. Het bedrijf gooit onder druk van kritische investeerders het roer om en laat zijn belangrijkste klimaatdoel varen. Topman Murray Auchincloss presenteerde die strategie woensdag in aanloop naar een investeerdersbijeenkomst van BP. De Canadees spreekt van een "fundamentele reset" voor de oliegigant.
Investeringen in energietransitie
De geplande investeringen in de energietransitie gaan met bijna drie kwart omlaag naar 1,5 à 2 miljard dollar (1,4 tot 1,9 miljard euro) per jaar. Er gaat minder geld naar zonne- en windenergie, biobrandstoffen en oplaadnetwerken voor elektrische auto's. Ook investeringen in duurzame waterstof en CO2-opslag worden beperkt.
Lees ook: Groene groei kan alleen met grote keuzes
Van alle grote oliebedrijven had BP eerder juist de ambitieuste klimaatstrategie. Toenmalig topman Bernard Looney kondigde in 2020 aan dat BP de productie van olie en gas met 40 procent wilde verminderen in 2030, terwijl er juist veel meer geld naar groene energie zou gaan.
Sinds dat moment presteert het aandeel van BP een stuk slechter dan dat van rivalen als Shell en ExxonMobil. In 2023 schroefde het bedrijf zijn klimaatdoel al terug door te mikken op een 25 procent lagere fossiele productie. Ook daar haalt het bedrijf nu een streep door: BP wil de olie- en gasproductie de komende jaren weer laten groeien en houdt nadrukkelijk de optie open om de productie richting 2035 nog verder op te schroeven.
Activistische investeerder dwingt andere koers af
Het gebruik van olie, gas en kolen moet de komende jaren snel dalen om de klimaatverandering te beperken tot ruim onder de 2 graden, zoals in het Parijsakkoord is afgesproken. Maar ondanks de spectaculaire groei van zonne- en windenergie, stijgt ook de wereldwijde fossiele uitstoot nu nog.
Morrende investeerders willen dat oliebedrijven blijven focussen op fossiele brandstoffen, omdat daar op korte termijn meer aan te verdienen valt. De afgelopen tijd kocht de activistische investeerder Elliott voor miljarden euro's aan aandelen in BP, om de oliegigant tot een grijzere, winstgevendere koers te dwingen.
Milieugroepen hekelen de plannen van BP. "De klimaatcrisis gaat niet weg", zegt Matilda Borgström van 350.org. "Dat geldt ook voor de maatschappelijke eis om snel de overstap naar veilige, betaalbare groene energie te financieren."
Lees ook: Wat als je woordvoerder bent van een bedrijf als Tata Steel?
'BP heeft het nooit echt geprobeerd'
"BP zegt nu een transitiestrategie te verlaten die ze eigenlijk nooit zijn ingeslagen", reageert Mark van Baal van beleggerscollectief Follow This tegen NU.nl. Hij probeert juist aandeelhouders bijeen te brengen die willen dat oliebedrijven vol inzetten op groene energie.
Volgens Van Baal heeft BP de afgelopen jaren veel minder geïnvesteerd in duurzame projecten dan nodig was om echt een groen bedrijf te worden. "Nu zeggen beleggers na vijf jaar dat die investeringen in schone energie niets opleveren. Wij zeggen dan: natuurlijk niet, want ze hebben het nooit echt geprobeerd."
"De beleggers zijn nu onze laatste hoop", zegt Van Baal. Hij hoopt dat zij op de aandeelhoudersvergadering van BP blijven vechten voor een groene koers. "Dit is een heel slechte ontwikkeling in de strijd tegen klimaatverandering en het is nu aan de beleggers die het meest te verliezen hebben om in te grijpen."
Ontvang elke donderdag het beste van BusinessWise in je mailbox