Vooralsnog lijken de gevolgen voor Nederland beperkt. De Rabobank rekent nog aan de gevolgen van de nieuwe maatregelen. Eerdere inschattingen van ING en Rabobank lieten zien dat door een escalerende handelsoorlog de economie dit jaar 0,2 procent minder groeit dan eerder gedacht. Ook voor volgend jaar zal de economie 0,5 procent minder hard groeien, verwacht de Rabobank.
'Heffingen zullen niet direct effect hebben'
De heffingen zullen niet direct effect hebben denkt Bert Colijn, econoom bij ING, op AD.nl. ,,Neem de machinebouw, een sector die veel exporteert naar de VS. Die machines zijn niet zomaar te vervangen door Amerikaanse machines.'' De heffing van 20 procent op Europese goederen die de VS oplegt, maakt geïmporteerde goederen wel duurder. Dat betekent wel dat er minder machines verkocht zullen worden, en dat raakt de machinebouwers wel. Ook indirect worden Nederlandse bedrijven geraakt, zegt Hugo Erken van de Rabobank.
,,Nederlandse bedrijven leveren bijvoorbeeld onderdelen voor de auto-industrie in Duitsland. Trump heeft aangekondigd een tarief van 25 procent te leggen op de import van auto's. Als de Duitsers daardoor minder auto's in de VS verkopen heeft dat ook gevolgen voor de Nederlandse toeleveranciers aan de Duitse auto-industrie.''
Toename aantal faillissementen: 21 procent
De importheffingen zullen toch veel slachtoffers maken, verwacht Theo Smid, hoofdeconoom bij kredietverzekeraar Atradius. De verzekeraar verwacht dat het aantal faillissementen in Nederland met zeker 21 procent toeneemt volgend jaar. ,,En dat is gerekend met een importheffing van 10 procent. Maar het is 20 procent geworden, dus het aantal faillissementen zal nog verder toenemen verwachten we.''
De klappen zullen vooral vallen in de industrie, de farmaceutische bedrijven en de chemiesector, verwacht Smid. ,,De industrie en de chemie hebben al last van de hoge energieprijzen. Ze exporteren veel naar de VS en worden hard getroffen door de heffingen'', aldus Smid. Trump duwt die bedrijven over het randje met zijn beleid. Een recessie staat niet in de sterren. Maar dat is geen harde garantie, haast Erken te zeggen. ,,Er is heel veel onzekerheid over hoe het zich ontwikkelt. Neem China, de Amerikanen leggen dat land een torenhoge importheffing op. Gaat China dan de producten die ze niet meer naar de VS kunnen exporteren dan op de Europese markt dumpen? Dan kunnen Europese bedrijven daar veel last van krijgen.''
Het is ook onduidelijk hoe de importheffing op auto's uit gaat vallen. ,,In de VS worden jaarlijks zestien miljoen nieuwe auto's verkocht. De helft van die auto's is geïmporteerd. Die kunnen ze niet snel vervangen door binnenlands geproduceerde auto's. Gaan de Amerikanen nu minder auto's kopen of gaan ze meer betalen voor de auto's'', schetst Erken de onzekerheid.
Met hoge importtarieven schiet je jezelf in de voet
Bert Colijn ING
De vraag is ook hoe hard de Europese Commissie (EC) wil terugslaan. ,,Als wij importheffingen op Amerikaanse producten invoeren, maakt het die producten duurder. Dat leidt tot meer inflatie. En we hebben al een hoge inflatie. Met hoge importtarieven schiet je jezelf in de voet. Dat geldt ook voor de Amerikanen'', waarschuwt Colijn.
Het is dus zaak de handelsoorlog niet te laten escaleren. En die boodschap heeft de EC begrepen. Vooralsnog wil Europa met de VS onderhandelen over de tarieven en niet direct terugslaan.
Lees ook
* Trump, importheffingen, de VS en Europa: zes vragen, zes antwoorden
* 'Het merk Amerika is in vrije val. Eindelijk', schrijft Rogier van Kralingen
* Patrick Wessels: 'Alleen de motivatie om Amerikaanse producten te boycotten is niet genoeg'