Podcasts

Tips & beïnvloedingstechnieken die elke marketeer zou moeten kennen

 
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

In deze aflevering van de podcast 'Hoe word ik' beantwoordt Nicol Tadema de vraag: hoe word ik een brainhacker? Maak kennis met gaze cueing, rhyme as a reason en het sun effect.

Nicol Tadema, beïnvloedingsexpert en schrijver van het nieuwe boek 101 beïnvloedingstechnieken, legt uit welke brainhacks je allemaal kunt gebruiken om mensen te beïnvloeden.

Wat is brainhacking en welke beïnvloedingstechnieken zijn er allemaal?

Brainhacking gaat over het toepassen van psychologische en neurologische principes om gedrag, voorkeuren en keuzes te sturen. „Het begint bij begrijpen hoe het brein werkt en hoe mensen informatie verwerken en beslissingen nemen," legt Tadema uit. Ze onderscheidt zeven categorieën van beïnvloeding: aandacht, informatieverwerking, relatie, vertrouwensopbouw, waardeperceptie, keuze en actie.

Categorie 1: Aandacht

Om effectief te communiceren moet je eerst de aandacht trekken. Dat doe je bijvoorbeeld met gaze cueing: iemands kijkrichting sturen door een foto te gebruiken van een persoon die naar jouw tekst kijkt. „Mensen volgen automatisch de kijkrichting en schenken meer aandacht aan jouw boodschap."

Categorie 2: Informatieverwerking

De manier waarop informatie wordt gepresenteerd heeft een grote invloed op hoe mensen het verwerken. Tadema noemt het 'rhyme as a reason'-effect, dat stelt dat boodschappen die rijmen beter worden onthouden én als waar worden aangenomen. Ze illustreert dit met het bekende voorbeeld: Retteketet, naar Beter Bed. Nog een voorbeeld: de zin 'If the gloves don't fit, you must acquit', die de advocaat van O.J. Simpson ooit als slotzin van zijn jurypleidooi gebruikte. Simpson werd vrijgesproken.

Categorie 3: Relatie

Relaties en sympathie spelen een doorslaggevende rol in beïnvloeding. Tadema introduceert het principe van Robert Cialdini: sympathie. „Mensen kiezen eerder voor iemand die ze aardig vinden. Glimlachen bijvoorbeeld kan je succes verdrievoudigen." Zelfs kleine subtiele acties zoals vriendelijke lichaamstaal kunnen grote effecten hebben.

Categorie 4: Vertrouwensopbouw

Mensen handelen pas wanneer zij vertrouwen voelen. Tadema noemt sociaal bewijs als een krachtig hulpmiddel om dat te bereiken. „Reviews zijn zo'n voorbeeld. Hoe meer positieve beoordelingen, hoe groter het vertrouwen én de kans dat mensen tot actie overgaan."

Categorie 5: Waardeperceptie

De perceptie van waarde is beïnvloedbaar. Tadema haalt het IKEA-effect aan, waarbij eigen inspanning bij het maken van een product, zoals een Billy-boekenkast, de gevoelswaarde verhoogt. Bij prijzen legt ze uit dat je het euroteken moet vermijden om de insula, een gebied in het brein waar pijnprikkels worden verwerkt, niet onnodig te activeren.

Lees ook: 'Jeukwoorden' en lange zinnen: zo schrijf je wél een goede vacaturetekst, volgens Nicole Tadema

Categorie 6: Keuze

Het 'But you are free'-effect geeft mensen het gevoel van controle en verhoogt de kans dat zij kiezen: „Geef iemand een keuze tussen opties en herbevestig hun vrijheid door te zeggen: aan jou de keuze. Dat verhoogt de conversie met maar liefst 375 procent."

Categorie 7: Aanzetten tot actie

De laatste categorie draait om het stimuleren van actie. Tadema noemt het sun effect, waarbij beslissingen sneller en positiever worden genomen op zonnige dagen. „Leg je deal voor als de zon schijnt, dat helpt echt. "

Tot slot benadrukt ze dat je niet te veel technieken tegelijk moet inzetten. „Kies de juiste techniek afhankelijk van je doel, doelgroep en situatie. Brainhacking draait om subtiele beïnvloeding die mensen helpt betere keuzes te maken of jouw boodschap beter te onthouden."

MEER LUISTEREN? Hier vind je alle afleveringen:

Hoe word ik BusinessWise
BusinessWise