1. Zie het niet als trend - Diversiteit en inclusie zijn geen trends, zo stelt Danny Sanders van The Inclusion Studio. „Ik vind het kwalijk hoe organisaties daarmee omgaan en het heel modieus maken. Als iets in de mode is, kan het ook ooit uit de mode gaan."
2. Zorg voor een goed DEI-beleid in alle lagen - Bij veel bedrijven geldt: hoe hoger, hoe homogener. De gelijkenissen met de leidinggevende zijn hierin erg bepalend.
Lees ook: Is door Trump het DEI-beleid op zijn retour? 'Diversiteit minus inclusie is polarisatie'
3. Maak het concreet met doelen - Volgens Jan-Willem Vosmeer heb je ambities nodig om de boel in gang te zetten. „Toen we in 2021 een update lanceerden van onze duurzaamheidstrategie Brew a Better World, hebben we meteen gezegd: we willen naar 30 procent vrouwelijke senior managers in 2025 en 40 procent in 2030. Dat was in 2011 nog maar 11 procent."
4. Voorkom tokenisme - Je komt er niet ermee weg met één iemand die afwijkt van een bepaalde norm - vroeger werd dit vaak de 'excuustruus' genoemd. Voorkom dat mensen kunnen zeggen: 'Diegene zit daar alleen, want...'
5. Zorg voor integriteit en consistentie en voorkom pinkwashing - Je kunt pas naar buiten uitdragen dat je staat voor diversiteit en inclusie, als je het binnen je organisatie netjes op orde hebt. Heineken was als drankleverancier al betrokken bij de eerste Canal Parade tijdens Amsterdam Pride in 1996, maar voer pas mee met de botenparade toen zij intern een DEI-strategie opstelden in 2019.
Als er problemen zijn in de maatschappij, dan bestaan die ook in jouw organisatie
Danny Sanders The Inclusion Studio
6. Hoe groter het bedrijf, hoe belangrijker om voor te bereiden - Bij grote bedrijven geldt volgens Sanders: „Als er problemen zijn in de maatschappij, dan bestaan die ook in jouw organisatie. Het is belangrijk om daarop voor te bereiden en het beste beleid te maken."
7. Luister naar de groepen waar het om draait - Ga het gesprek aan en leer ervan voordat je allerlei acties onderneemt en naar buiten gaat. „Luisteren is belangrijker dan spreken in dit geval", aldus Vosmeer. Sanders vult aan: „Wat ik wel eens mis heb zien gaan als mensen of managers claimen te luisteren, is dat ze dat doen zonder consequentie." Na het voeren van het gesprek zinkt het 'in een bodemloze put' waar we nooit meer op terugkomen.
Uitdagingen voor multinationals
Bedrijven die in verschillende landen opereren hebben te maken met verschillende culturen, regels en wetten. Dat brengt volgens Vosmeer meer uitdagingen met zich mee, zo opereert Heineken in meer dan zeventig landen.
Het laatste wat je wil is natuurlijk dat je mensen in gevaar brengt
Jan-Willem Vosmeer Heineken
„Het is in al die landen anders geregeld." Zo hebben landen verschillende culturen en wetten en regels. „Dan kan je als je bijvoorbeeld homoseksueel bent, gearresteerd worden of zelfs ter dood worden veroordeeld. Het laatste wat je wil is natuurlijk dat je mensen in gevaar brengt. Veiligheid gaat altijd voorop. Dat moeten bedrijven en zeker multinationals ook goed realiseren." Volgens Vosmeer moet je je altijd afvragen in welke context je opereert.
Hoe pak je dat aan? „Je moet altijd kijken: hoe kan ik navigeren op een manier dat ik mensen niet in de problemen breng? En wat ik daarnaast nog doen om te helpen dat daar in die regio's ook progressie is?"Daar zijn volgens Vosmeer verschillende manieren voor. „Je kan bijvoorbeeld de ambassades gebruiken die vaak hun gebouwen - omdat het natuurlijk neutraal terrein is - openstellen voor ontmoetingen of rondetafelgesprekken om bijvoorbeeld lokale groeperingen daarover te spreken. Maar je kan daar niet een parade gaan houden."
Lees ook: Waarom diversiteit bij bedrijven onder druk staat - en waarom Heineken er mee doorgaat
Deze tips komen uit de podcast BusinessWise Weekly. Beluister hier de aflevering en leer bijvoorbeeld over hoe Heineken hun DEI-beleid heeft vormgegeven.
BusinessWise Weekly is een wekelijkse podcast waarin presentator Olivier de Neve je bijpraat over de actualiteit die ertoe doet op de werkvloer, bij het koffieapparaat en in de strategie-presentatie van volgende week.
Samen met scherpe denkers uit het bedrijfsleven vertaalt hij het zakelijke nieuws naar concrete inzichten, duiding die verder gaat dan het persbericht en die ene LinkedIn-post. Elke vrijdag een nieuwe aflevering op deze website en/of je favoriete podcastkanaal.
Ontvang elke week het beste van BusinessWise in je mailbox. Schrijf je hier nu gratis in: