Op het platform krijgen abonnees letterlijk en figuurlijk een kijkje in de keuken van toprestaurants. Erik de Zwart: „Die visuele component is echt nieuw in het culinaire circuit."
Meer dan alleen eten
Tuijnman en De Zwart ontmoetten elkaar op een benefietavond waar Antoine Hermans - inderdaad, de kleinzoon van Toon - de catering verzorgde. Al gauw kwam het gesprek op haute cuisine - of eerder: de onzichtbaarheid ervan. De Zwart: „Eugene en ik delen de onvrede dat er zo weinig te vinden, maar vooral zo weinig te zíen is over goede restaurants. Je ziet online weleens een foto of een filmpje voorbijkomen, maar dat is het dan wel."
Tuijnman: „Ik ben een ondernemer die regelmatig in het circuit van goede restaurants komt. Ik houd van goed eten, maar het gaat om meer dan dat. Het is een beleving. De mensen, de entourage, hoe je ontvangen wordt. Dat totaalplaatje voel je niet als je door een gids bladert. Daarom stond het idee van Erik me meteen aan."
We zijn allebei pragmatische ondernemers. Als we ergens in geloven, dan gaan we ervoor
Erik de Zwart Guide des Chefs
Pragmatische ondernemers
De twee slaan de handen ineen, en toen ging het snel. De Zwart: „We zijn allebei pragmatische ondernemers. Als we ergens in geloven, dan gaan we ervoor." Eind 2023 wordt Guide des Chefs gelanceerd. Tuijnman beschrijft de uitdagingen die het met zich meebracht: „Enerzijds heb je een platform, een app en een website die allemaal goed moeten werken. Anderzijds heb je content nodig. Er moet gefilmd en gemonteerd worden. Aan die zaken hebben we het afgelopen jaar hard gewerkt."
De Zwart: „Het is een soort mini Netflix. Video on demand: kijken waar je maar wil, en wat je maar wil. We hopen dat mensen denken: waarom was dit er nog niet? De hele wereld is gedigitaliseerd en gevisualiseerd, behalve een restaurantgids. Met Guide des Chefs loopt het water je van in de mond. Echt. Je krijgt gewoon trek."
Visuele content Guide des Chefs
De bewegende visuele content is precies wat bij traditionele gidsen zoals Gault&Millau en Michelin ontbreekt, geven De Zwart en Tuijnman aan. „Deze gidsen waarderen de restaurants. Wij waarderen niet, maar presenteren alleen." Middels exclusieve video's en vodcasts (gefilmde podcasts) krijgen abonnees letterlijk en figuurlijk een kijkje in de keuken van sterrenchefs. Zo laat Michelin-chef Wilco Berends van De Nederlanden bijvoorbeeld zien hoe je ook in je eigen keuken een uitstekende biefstuk klaarmaakt.
De Zwart: „De chefs zijn de sterren, maar we brengen ook lokale leveranciers in beeld. Zo weet je waar het eten op je bord vandaan komt. We zijn bijvoorbeeld bij een frambozenkwekerij in Limburg geweest. Geweldig. Nooit geweten dat dat proces zo ingewikkeld was. Ook hebben we de Opperdoezer Ronde geoogst. Wat een prachtige verhalen hebben die leveranciers."
Dankzij het visuele aspect krijgen abonnees een volledig beeld van de beste restaurants van Nederland en kunnen ze een keuze maken die precies bij hun (culinaire) wensen past. En dat is volgens De Zwart naast zeer vernieuwend ook zeer welkom: „In de jaren tachtig liepen we nog achter op België, maar dat is nu volledig omgedraaid. Er zijn 200 tot 250 toprestaurants in Nederland, dus dat is nog moeilijk kiezen. Guide des Chefs helpt je daarbij."
Bedrijven willen niet zomaar ergens eten met hun belangrijke klanten, maar in een afgesloten ruimte, of op een bijzondere locatie
Exclusieve aanbiedingen
Daarnaast krijgen abonnees toegang tot exclusieve aanbiedingen en arrangementen, en is er een online shop in de maak. De Zwart: „Dat is het mooie van het concept. Consumenten kunnen een restaurant boeken, of een restaurant met hotelovernachting erbij, maar je kunt ook zeggen: ik wil iets speciaals. Ik ben dertig jaar getrouwd, regel iets voor mij. Dat kan gewoon."
Tuijnman besluit: „Dat private stuk is interessant voor een hele brede doelgroep. Een deel daarvan is de zakelijke markt. Bedrijven willen niet zomaar ergens eten met hun belangrijke klanten, maar in een afgesloten ruimte, of op een bijzondere locatie. Dat kunnen we allemaal regelen."
Proef gratis!
Trek gekregen? Proef nu 14 dagen gratis, stopt automatisch. Ga naar www.guidedeschefs.com/voucher vul deze unieke code in GDCVIP, maak een account aan en je bent gratis ingelogd.