Profileren gaat over hoe anderen jou zien en inschatten. De overtuigingstechnieken 'Ethos, Pathos en Logos' spelen hierbij een rol. Vooral Ethos – de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid die je uitstraalt – bepaalt hoe mensen je ervaren. Dit wordt grotendeels onbewust beïnvloed door je uitstraling, houding en manier van communiceren.
Zelfinzicht is het begin van alle wijsheid
Voordat je jezelf effectief kunt profileren, moet je weten wie je bent en waar je voor staat. Je hebt allerlei testen, maar ik zweer bij het type-interview: een diepgaand gesprek waarin we je verleden, heden, drijfveren en impactvolle momenten analyseren en verbinden. We zoeken naar gedragspatronen en onderliggende motivaties.
Laat jezelf zien – eerlijk en overtuigend
Wie zichzelf écht kent, straalt dat uit en durft zich ook te laten zien. Profileren is geen masker opzetten, geen trucje om indruk te maken. En natuurlijk heb je meerdere kanten. Maar wat niet bij je past, plakt uiteindelijk toch niet. Dus waarom zou je iemand anders willen zijn? Anderen zijn er al genoeg.
Echte zichtbaarheid gaat niet over opscheppen, maar over delen. Over laten zien wat je doet en waarom dat ertoe doet. Over verhalen die blijven hangen, geen droge opsommingen die niemand boeit. Mensen verbinden zich met wat echt is. Dus vertel, inspireer en maak impact – gewoon door jezelf te zijn.
Zorg er ook voor dat je zichtbaar bent voor de juiste mensen. Dat kan door netwerken, actief deelnemen aan gesprekken binnen je vakgebied of jezelf positioneren als expert op een bepaald onderwerp. Het hoeft niet groots of overdreven te zijn, belangrijk dat het een manier is die bij je past.
Lees ook: Zabeth van Veen: 'Vooroordelen kosten meer dan ze opleveren'
Online profileren: jouw digitale eerste indruk
In de moderne werkwereld wordt de eerste indruk vaak online gemaakt. Zorg daarom voor een sterke profielfoto en een professionele achtergrondafbeelding op LinkedIn. Werk je bij een architectenbureau? Laat dan een van je ontwerpen zien. Ben je actief bij de gemeente Utrecht? Een foto van de Dom of het stadhuis geeft herkenbaarheid.
Beelden zeggen meer dan woorden. Mensen scannen eerder een profiel dan dat ze alles lezen. Een goede profielfoto bepaalt ook je eerste indruk. Hoofd recht, liefst een kraag voor meer autoriteit en een zakelijke uitstraling, de blauwtinten komen betrouwbaar en professioneel over en de kleur turkoois harmoniseert het mooist op beeld. Wil je echt opvallen, draag dan rood, die kleur trekt direct de aandacht. Ook handig in de vergadering als je op het netvlies van de ander wilt blijven plakken.
Mail, app en voicemail: je digitale visitekaartje
Niet alleen je uiterlijk, maar ook je digitale communicatie draagt bij aan je imago. Een slordige mail of app kan afbreuk doen aan je professionaliteit. Heb je moeite met taal of spelling? Gebruik tools zoals ChatGPT om je berichten te professionaliseren. Denk ook aan je voicemail en WhatsApp-foto – die worden steeds vaker worden zakelijk gebruikt. Alles draagt bij aan hoe je wordt gezien. Heb je een goede LinkedInfoto? Dan is het jammer als je WhatsApp-foto en
Instagramprofielfoto daar haaks op staan.
Koning Willem-Alexander veranderde zijn imago van ‘Prins Pils’ naar ‘Prins Water’
Claim je expertise
Wil je als expert op een bepaald gebied gezien worden? Dan moet je jezelf consistent positioneren. Koning Willem-Alexander veranderde zijn imago van 'Prins Pils' naar 'Prins Water' door zich structureel te richten op watermanagement. Binnen twee jaar was iedereen ervan overtuigd dat hij daar heel veel verstand van had en sprak hij zalen toe over dat onderwerp. Dat was geen toeval, maar een bewuste strategie. Jij kunt hetzelfde doen in jouw
vakgebied door regelmatig kennis te delen en zichtbaar te zijn op relevante platforms.
Luister ook: Hoe word ik vooroordeelloos? Een 'Hoe word ik'-aflevering met Zabeth van Veen.
De tweede eerste Indruk: Je hebt maar een paar seconden
De eerste indruk is niet het enige moment waarop mensen jou evalueren. Wat gebeurt er na je eerste ontmoeting? Welke 8 elementen spelen een rol in de 'tweede indruk'? Dat gaat van de manier waarop je je presenteert, tot je lichaamstaal, je uiterlijke kenmerken, geur en de toon van je stem. Het is cruciaal om te blijven werken aan je presentatie, zodat je boodschap blijft
resoneren en je geloofwaardigheid versterkt wordt.
De derde eerste indruk: Oefen je persoonlijke voorstelrondje
Een effectief voorstelrondje. Waarom is deze essentieel? De ander heeft je online al gelezen, daarna live gezien en nu ook gehoord. Als dat alledrie klopt, dan is het ook zo. Of je nu in een vergadering zit, op een netwerkbijeenkomst bent of een presentatie geeft. In maximaal drie zinnen vertel je wie je bent, wat je doet en waar je verantwoordelijk voor bent. Kort en krachtig, want mensen onthouden toch maar een paar zinnen als jij jezelf voorstelt. Oefen dit totdat het natuurlijk voelt. Wanneer je verhaal goed in je hoofd zit, gaan je intonatie en non-verbale communicatie vanzelf meewerken. En je hebt altijd een zelfverzekerde uitstraling op het moment dat je moet pieken.
Profileren = Authenticiteit + Zelfvertrouwen
Echte profilering draait om trouw blijven aan jezelf. Wees je bewust van je sterke punten, sta achter je mening, kom je afspraken na, heb voldoende kennis van zaken, kleed je professioneel, ben vriendelijk en straal zelfvertrouwen uit. Dat maakt je niet alleen geloofwaardig, maar ook invloedrijk.
Meer BusinessWise? Abonneer je op onze nieuwsbrief!
Ontvang elke donderdag het beste van BusinessWise in je mailbox