The Social Hub is een hybride hospitality-concept en is daarmee veel meer dan een hotel. „We hebben wel kamers, maar je kunt bij ons verblijven van één dag tot twaalf maanden", vertelt Marion Koopman Chief Operations & Commercial Officer (COCO) van The Social Hub, bij Impact Fair Live. „We hebben ook co-working locaties en meeting en event spaces. We vinden het belangrijk dat zowel heel jong als heel oud bij ons zeer welkom is. Over de hele wereld. Er zijn 21 locaties in 19 grote Europese steden waar we verbinding maken tussen jong, oud, lokaal, internationaal, arm en rijk."
The Social Hub begon voor studenten
The Social Hub is oorspronkelijk ontstaan als initiatief voor studenten. ,,Het begon ooit als idee van Charlie MacGregor. Hij zag dat studenten in studenthotels weggezet werden in saaie, kale kamertjes. Hij had juist zoiets van: geef studenten een mooie leefomgeving, dan voelen ze zich thuis en gaan ze er ook meer voor zorgen. Students deserve better." MacGregor begon toen het bedrijf The Student Hotel. ,,Dat sloeg aan en toen wilden ouders ook bij ons komen slapen. We merkten steeds meer dat mensen graag bij ons binnenkwamen, omdat de sfeer heel levendig, jong en innovatief is. Daarom zijn uiteindelijk de co-working-, event- en mediaspaces ontstaan."
Wij vinden het heel belangrijk om de verbinding te maken tussen internationaal, lokaal, jong, oud en ook of het nou arm rijk is
Marion Koopman COCO The Social Hub
The Social Hub organiseerde afgelopen jaar meer dan 6.000 evenementen om mensen bij elkaar te brengen. Naast impact op hen maakt het bedrijf ook impact in de steden waar de hubs staan. ,,We brengen de stad iets terug. We hebben pas een hub geopend in Florence en daar hebben we een rooftop gebouwd van 6.000 vierkante meter. Die rooftop wordt eigendom van de wijk. In Rome hebben we een park waar we eerst een universiteit hebben opgebouwd. Die is nu echt van Italië. Daarnaast hebben we ons hotel neergezet en dat park van 10.000 vierkante meter was een verloederd stukje land. Maar dat is het nu niet meer en dat geven wij terug aan de wijk. Dus wij vinden het heel belangrijk om de verbinding te maken tussen internationaal, lokaal, jong en oud, en ook arm of rijk. Het maakt ons eigenlijk niet zoveel uit."
BusinessWise en De Ondernemer zijn mediapartner van de Impact Fair. De live radio-interviews van Roelof Hemmen en co-host Leen Zevenbergen met tal van gasten uit de top van het bedrijfsleven en andere organisaties tijdens het event, zijn terug te kijken en lezen via deze link.
The Social Hub is B Corp
The Social Hub mag zich sinds kort ook B Corp noemen, een keurmerk voor organisaties die transparant werken en hoge standaarden voor duurzaamheid hanteren. En B Corp word je niet zomaar. ,,Ik ben er heel trots op, omdat je heel veel werk ervoor moet verzetten op alle vlakken. Dan denk je dat je op sommige vlakken het heel goed doet, maar dan blijkt dat je impact niet voldoende meet. Je moet het ook goed blijven doen op verschillende vlakken. Het is ambitieus, want we moeten eigenlijk in 2026 alweer echt aan het werk om voor de volgende B Corp-ronde het alweer beter te doen. Je mag het niet slechter doen dan het cijfer dat we hebben."
B Corp is ook commercieel een interessante propositie, dat vinden heel veel mensen interessant
Marion Koopman COCO The Social Hub
Het zijn van B Corp levert The Social Hub meerdere voordelen op. ,,B Corp is ook commercieel een interessante propositie. Het feit dat je B Corp bent vinden heel veel mensen interessant. Daarnaast kom je ook sneller in contact en raak je sneller geïnteresseerd in elkaar. We hebben de afgelopen maanden ook zo'n twintig evenementen gehouden in onze locaties met andere B Corps, en onderling gingen we sparren over hoe we nog meer impact kunnen maken. Dat vind ik wel echt heel gaaf."
Voor Tony Chocolonely was het worden van B Corp belangrijk om de Amerikaanse markt te veroveren, merkt co-host Leen Zevenbergen op. Dat was daarvoor harstikke duur om voor hen te doen. Wat zijn de plannen van The Social Hub, vraagt Zevenbergen zich daarom af. ,,We willen eigenlijk de eerste periode nog echt uitbreiden in Europa. Wij zien daar nog best wel veel kansen. Of het het VK is, Frankrijk, Duitsland of nog meer Italië. We hebben echt in Europa nog wel behoorlijke ambities om in een heel hoog tempo uit te gaan breiden", zegt Koopman.
Lees en bekijk hier ook andere interviews van de Impact Fair:
* NS-directeur Duurzaam Ondernemen Sacha Goddeke: 'Als je de NS uit de samenleving zou strepen, dán hebben we pas een probleem'
* Triodos Bank-CEO Pauline Bieringa: 'We moeten activistischer worden'
* Eentje in het rijtje Toren van Pisa, Sagrada Familia en Eiffeltoren - maar dan een Duurzaam Wereldwonder. En: in Nederland. Gaat gebeuren, zo'n Achtste Wereldwonder, weet tech-investeerder en Shift-founder Don Ritzen.
Ontvang elke week het beste van BusinessWise in je mailbox. Schrijf je hier nu gratis in: