Innovatie

Het Westen verliest de techrace en Elon Musk weet het

 
Elon Musk in Washington. Foto: Shutterstock Shutterstock
Shutterstock
 
Geschreven door:
Leestijd 5 minuten

Je nieuwe glimmende BYD kan in vijf minuten opladen. Een gestroomlijnde Xiaomi-superauto kan nu een Tesla en de meeste andere auto's verslaan in een dragrace, terwijl de Unitree G-1 robot moeiteloos zijwaartse salto's kan maken. Het verklaart Musk's plotselinge liefde voor importtarieven, schrijft The Telegraph*.

Telkens opnieuw verschenen er de afgelopen weken nieuwe bewijzen dat dat China technologie ontwikkelt in een tempo dat zelfs Tesla, een van de meest innovatieve bedrijven van het Westen, niet meer kan bijhouden. Voor wie zich afvraagt waarom de libertaire vrijemarktliefhebber Elon Musk zich niet heeft uitgesproken tegen de invoerheffingen van Donald Trump in de VS, ligt het antwoord inmiddels voor de hand.

Tesla wordt voorbijgestreefd in de techrace

Tesla wordt compleet voorbijgestreefd en heeft bescherming nodig tegen betere Chinese producten, net als veel andere industriële giganten in het Westen. Het enige probleem is dat het misschien een paar jaar werkt, maar op de middellange termijn funest zal blijken te zijn voor hun concurrentievermogen.

Voor iedereen die dacht dat China nog slechts een goedkope, door de staat gedomineerde productiefabriek was en dat het jaren zou duren voordat het eigen industriële doorbraken zou creëren, was dit weer een onthutsende week. De elektrificerende voertuiggigant BYD kondigde een nieuwe supercharger aan, waarmee je elektrische auto in slechts enkele minuten kan opladen – net zo snel als vroeger het tanken van benzine.

Natuurlijk moeten we nog zien of het net zo goed werkt als het bedrijf beweert, maar als de prestaties ook maar enigszins aansluiten bij wat wordt geclaimd, laat het alles wat Tesla op dit moment te bieden heeft ver achter zich – laat staan de elektrische voertuigen van traditionele giganten in de industrie.

De SU7 Ultra, Xiaomi's nieuwe vlaggenschip onder de elektrische voertuigen, verslaat nu met gemak de Tesla Model S in een dragrace. Ondertussen had Tesla's vlaggenschip, de Cybertruck, te kampen met terugroepacties vanwege productieproblemen.

Robottechnologie

Musk maakt veel lawaai over hoe robots de volgende groeifase van Tesla zullen aandrijven. Misschien gebeurt dat, maar het bedrijf maakt momenteel nog niets dat zo indrukwekkend is als de zijwaarts salto-makende robots geproduceerd door het in Hangzhou gevestigde Unitree.

De lijst blijft maar groeien. Voor wie zich afvroeg waarom Musk naar verluidt geïnformeerd werd door het Pentagon over plannen voor een mogelijke oorlog met China, is dit waarschijnlijk de reden. Zijn bedrijf is al diep betrokken bij een commerciële strijd met het land, en hij wil weten wie zijn concurrenten zijn.

Het is niet alleen Tesla dat onder druk staat. Neem bijvoorbeeld de lucht- en ruimtevaartindustrie. Comac heeft al een toestel dat concurreert met de Airbus A320 en de Boeing 737 en zal binnenkort grotere passagiersvliegtuigen gaan ontwikkelen. Iedereen die denkt dat het Amerikaanse-Europese duopolie in commerciële luchtvaart ongedeerd blijft, houdt zichzelf voor de gek.

De farmaceutische industrie

De farmaceutische reuzen zijn ook niet veilig. Volgens de laatste cijfers wordt 20 procent van de nieuwe medicijnen in actieve ontwikkeling gecreëerd door bedrijven met hun hoofdkantoor in China. En met de lancering van DeepSeek kunnen we kunstmatige intelligentie vergeten als een Amerikaans domein. De pogingen van kleinere landen, zoals Frankrijk, om zichzelf te transformeren tot AI-wereldleiders lijken lachwekkend.

Ondertussen hebben we nog geen Chinese raketbedrijven gezien die kunnen wedijveren met SpaceX of het door Jeff Bezos gecontroleerde Blue Origin. Maar gezien de snelle vooruitgang van China in de ruimte lijkt het slechts een kwestie van tijd.

China doet mee met de techrace - en wint in veel gevallen

Als we alles bij elkaar nemen, wordt één ding duidelijk: China wedijvert met Amerika, en natuurlijk ook Europa, op het gebied van belangrijke industriële technologieën, en wint in veel gevallen.

Twee oorzaken van China's techopkomst

Daar zijn belangrijke verklaringen voor:

Ten eerste is er in sommige industrieën sprake van een technologische verschuiving. In de auto-industrie, bijvoorbeeld, betekent de verschuiving naar elektriciteit, batterijen en software dat deze sector in zekere zin samenvloeit met de smartphone-industrie. Bedrijven zoals BYD, en nog meer de concurrenten zoals Xiaomi, die oorspronkelijk telefoons maakten, hebben dit veel sneller begrepen dan hun westerse rivalen en nemen de leiding.

Ten tweede, als de op één na grootste economie ter wereld met een snel groeiend universitair systeem, haalt China het Westen snel in – zowel op het gebied van fundamentele wetenschap als de commerciële toepassing ervan. We zien dit in de farmaceutische en luchtvaartsector en we zullen het binnenkort ook in andere industrieën zien. Niemand is veilig.

Handelsberperkingen

In normale tijden zouden Musk en de meeste andere CEO's van de grootste bedrijven ter wereld geschokt zijn door de tarieven en handelsbeperkingen die Trump oplegt. Maar dit keer niet.

Zeker, ze zijn misschien nerveus om zich tegen Trump uit te spreken, gezien hoe dun de huid van de president kan blijken te zijn. Maar het belangrijkste punt is dat ze weten dat ze bescherming nodig hebben. Zonder die bescherming worden ze misschien razendsnel vernietigd. Het is alleen achter een muur van tarieven en quota dat veel Amerikaanse en nog meer Europese bedrijven kunnen overleven. Zonder die bescherming zullen consumenten nu eenmaal Chinese producten verkiezen, die nu vaak technologisch geavanceerder, beter gemaakt en ook nog eens goedkoper zijn.

Slechts een kortetermijnoplossing

Protectionisme is de enige echte oplossing. Het probleem is echter dat het slechts een kortetermijnoplossing is. Als de tarieven bedoeld waren om tijd te kopen, terwijl Tesla, Boeing, Pfizer en veel andere westerse giganten hun zaakjes op orde kregen en hun technologische voorsprong op hun Chinese rivalen herstelden, dan zouden ze misschien zinvol zijn. Maar we weten allemaal dat dat niet gaat gebeuren.

In plaats daarvan zullen CEO's simpelweg profiteren van de gemakkelijke verkoopcijfers en royale winsten die ze achter een tariefmuur kunnen maken, enorme bonussen innen en hun concurrentiekracht verder laten verslechteren. Tarieven werken misschien soms voor opkomende economieën, hoewel hun effectiviteit vaak overschat wordt. Voor geavanceerde economieën maken ze een slechte situatie altijd nog erger.

Intussen weet Musk nu waarom hij zich niet heeft uitgesproken tegen de invoerheffingen die zijn 'beste vriend' in het Witte Huis heeft ingesteld. Met Tesla's aandelenkoers die met 40 procent is gedaald ten opzichte van de piek van 2024, heeft hij ze hard nodig. En zonder die tarieven zouden BYD, met zijn supercharger, en vele andere Chinese bedrijven de markt veroveren.

Bron: The Telegraph

Meer BusinessWise? Abonneer je op onze nieuwsbrief!

Ontvang elke donderdag het beste van BusinessWise in je mailbox. Schrijf je hier gratis in: