Veiligheidsexpert Sander Schaepman is oud-recherchechef, bekend van tv-programma's als Hunted en 112Vandaag. Onlangs bracht hij een boek met leiderschapslessen uit, Leiderschap met ballen. In deze aflevering van Hoe word ik bespreekt hij een klein onderdeel uit dat boek: hoe je rustig blijft in stressvolle omstandigheden.
80 procent van leiderschap is universeel
Schaepman begint met de stelling dat leiderschap voor 80 procent universeel is, ongeacht de werkomgeving. Overal is de rust die je als leider uitstraalt van cruciaal belang: ,,In tijden van hectiek moet je in staat zijn om vanuit een innerlijke rust te beslissen, anders laat je je te veel leiden door emoties."
Hoe bereik je die rust? Hij beschrijft zijn ervaring met zen-meditatie, waarmee hij innerlijke rust kan creëren als hij dat nodig heeft: ,,Meditatie is niet het doel op zich, maar een middel om je hoofd leeg te maken en jezelf bewust te zijn van wat er gebeurt." De techniek voorkomt dat emoties de overhand nemen, zodat je je functie en rol in een team optimaal kunt vervullen.
LUISTER OOK: De 'Hoe word ik'-aflevering 'Hoe word ik veerkrachtiger?' met Erik Wegewijs
Stimulus en respons
Een interessante benadering die Schaepman deelt is het verlengen van de ruimte tussen stimulus en respons. Het bewust vertragen van je reactie als je geconfronteerd wordt met een uitdagende situatie dus: ,,Door te trainen om je reacties te vertragen, kun je effectiever reageren en escalatie vermijden," legt hij uit. Een simpel voorbeeld hiervan is ,,tot tien tellen" voor je reageert wanneer iemand iets negatiefs naar je roept.
De 3 seconden regel
Daarnaast introduceert hij de ,,3 seconden regel'' om besluitvorming te vereenvoudigen. Deze methode draait om het onmiddellijk uitvoeren van beslissingen die je anders zou uitstellen: "Tel simpelweg van drie naar nul en onderneem actie. Dit helpt je over kleine drempels heen, zodat je efficiënter en doelgerichter kunt werken."
Hij benadrukt dat zelfs in gespannen situaties, zoals geconfronteerd worden met boze menigten of hooligans, een bepaalde mate van stress kan helpen om scherp en alert te blijven. ,,Optimaal gespannen zijn maakt je alert en scherp, maar het is cruciaal dat deze stress niet verlammend werkt."
Luister ook naar de andere afleveringen met Sander Schaepman:
Hoe word ik een leider met ballen?
Hoe word ik een betere speedbacker?
MEER LUISTEREN? Hier vind je alle afleveringen: