Wat moet Europa doen om aan te haken in de AI-strijd tussen Amerika en China? Waarom staan we elke dag in file (en vinden we dat helemaal niet erg)? En wat kan Nederland leren van andere landen om de loonkloof te dichten? Het zijn enkele van de onderwerpen in BusinessWise Explained, onze wekelijkse videoserie.
Aflevering 5: Hierom staan wij elke dag in de file - en vinden we dat stiekem helemaal niet erg
Wist je dat je als automobilist in Amsterdam gemiddeld 55 uur per jaar in de file staat? Den Haag doet daar nog een schepje bovenop met 58 uur en in Utrecht en Rotterdam loopt dit zelfs op tot 63 uur per jaar. Het fileprobleem zal niet snel verdwijnen. Maar waarom staan we eigenlijk zo vaak stil op de weg? En zijn er oplossingen voor dit verkeersleed?
Aflevering 4: Waarom treinkaartjes in Nederland zo duur zijn (en wat eraan gedaan kan worden)
Voor de prijs van een retourtje tussen Amsterdam en Breda kun je in Duitsland een maand lang onbeperkt reizen met het openbaar vervoer. Treinreizen in Nederland staat bekend om de hoge kosten, zeker in vergelijking met onze buurlanden. Waarom zijn treinkaartjes zo duur? Kan dit goedkoper of valt het eigenlijk allemaal wel mee?
Aflevering 3: Waarom de inflatie in Nederland veel hoger is dan in de rest van Europa
Schrik je soms als je moet afrekenen in de supermarkt? In 2025 zijn de boodschappen meer dan drie keer zo duur als in 2013. Deze prijsstijgingen komen door inflatie. Nederland staat daarmee in Europa bovenaan. Maar wat betekent inflatie precies, waarom is de inflatie in Nederland zo hoog en wat kunnen we eraan doen?
Aflevering 2: Waarom de economische kloof tussen Europa, China en de VS steeds groter wordt
De economische verschillen tussen de VS, China en Europa zijn niet nieuw, maar de kloof is sinds de eeuwwisseling snel groter geworden. Dé vraag, met uitleg en het antwoord door Daan Nieber: is Europa nog een wereldeconomie?
Aflevering 1: Wat moet Europa doen om aan te haken in de AI-strijd tussen Amerika en China?
AI-taalmodellen zoals ChatGPT, DeepSeek en Gemini bepalen steeds vaker wat we lezen, zien en zelfs denken. Maar wie zit er eigenlijk achter deze revolutionaire modellen? En belangrijker nog: wie bepaalt de regels? Kees Verhoeven (techexpert) en Aaron Mirck (AI-expert) duiden het de AI-strijd tussen VS, China en Europa.
Meer BusinessWise? Abonneer je op onze nieuwsbrief!
Ontvang elke week het beste van BusinessWise in je mailbox. Schrijf je hier nu gratis in: