Podcasts

Zo maak je contact: praktische tips van gedragsexpert Anne-Maartje Oud

Leestijd 3 minuten
Over de Expert:
anne maartje oud
Anne-Maartje Oud
Gedrags- en communicatie-expert, gespecialiseerd in effectieve gesprekstechnieken, (non-)verbale communicatie en team- en leiderschapsontwikkeling.

Het maken van contact lijkt misschien vanzelfsprekend, maar in een wereld waarin we steeds vaker naar onze schermen kijken, vraagt het om bewustwording en vaardigheden. In deze aflevering deelt gedragsexpert Anne-Maartje Oud, oprichter van The Behavior Company, praktische tips om beter contact te maken in persoonlijke ontmoetingen.

Begin met de intentie om contact te maken

Volgens Oud begint contact maken met de wens om daadwerkelijk verbinding aan te gaan. „Heel veel mensen vermijden oogcontact en zitten op hun telefoon. Dat maakt het moeilijker om echt contact te maken," zegt ze. Het eerste wat je moet doen is bewust kiezen om open te staan voor contact in het hier en nu.

Gebruik oogcontact en lichaamstaal

Oogcontact is belangrijk, maar het moet natuurlijk aanvoelen. „Te lang oogcontact kan zenuwachtig of ongemakkelijk overkomen." Ze raadt aan om rustig iemand aan te kijken en een glimlach te gebruiken. Haar pro-tip? De 'head tilt': Het licht kantelen van je hoofd terwijl je vriendelijk kijkt. Dat wordt door mensen als niet-bedreigend en open ervaren.

Lees ook: 'Zorg voor échte aandacht en duidelijke rollen': samenwerkingstips van Anne-Maartje Oud

Begin met iets eenvoudigs

Een goede manier om contact te maken is door iets waarschijnlijk of neutraals te benoemen, bijvoorbeeld: „Wat een bijzondere plek hier", „Wat ben je aan het lezen?" of „Wat een gezellige sfeer". Dergelijke observaties bieden een gemakkelijke opening voor gesprekken en stellen mensen op hun gemak. „Kleine opmerkingen die voortkomen uit wat je ziet en observeert, maken vaak het verschil," zegt Oud.

Wees vriendelijk en uitnodigend

Lichaamstaal speelt daarbij een grote rol. Een glimlach zorgt voor een open sfeer, maar ook de manier waarop je spreekt is belangrijk. „De toon maakt het verschil. Enthousiast en zuiver contact is prettig, terwijl overdreven of geforceerd contact averechts werkt."

Luister ook: Hoe word ik beter in smalltalk? (Met Genieke Hertoghs)

Durf te stoppen of af te ronden

Soms kan het lastig zijn om een gesprek te beëindigen, maar Oud geeft aan dat dit geen probleem hoeft te zijn. ,,Je kunt gewoon netjes zeggen: 'Bedankt voor het leuke gesprek' of aangeven dat je iets anders moet doen." Ook als een gesprek lastig of ongemakkelijk wordt, kun je het beleefd afronden, bijvoorbeeld met: ,,Laten we het hierbij laten, agree to disagree."

Vind energie in contact

Niet iedereen haalt energie uit sociale interactie. Oud erkent dat contact maken energie kan kosten, maar benadrukt dat echte interesse en nieuwsgierigheid vaak energie kunnen opleveren. „Als je contact maakt met een motief zoals nieuwsgierigheid, voelt het minder als een taak."

Respecteer de grenzen van contact

Er is een goede campagne rondom grensoverschrijdend gedrag, vertelt Oud. Het geeft het belang aan van bewust communiceren: „Houd het feitelijk en oprecht." Zorg dat je je observaties altijd met een zuivere intentie deelt en dat ze passen in de context.

Wees nieuwsgierig en stel vragen

Een eenvoudige manier om contact te verdiepen is door vragen te stellen en op antwoorden door te gaan. „Echte interesse maakt het gesprek dynamisch. Stel vragen zoals: 'Hoe was je reis hier naartoe?' en luister echt naar wat mensen zeggen."

Luister ook de andere afleveringen met Anne-Maartje Oud

Hoe word ik beter in observeren?
Hoe word ik beter in mijn non-verbale communicatie?
Hoe word ik beter in het voeren van lastige gesprekken?
Hoe word ik beter in omgaan met toxische persoonlijkheden?
Hoe word ik beter in voor mezelf opkomen?

MEER LUISTEREN? Hier vind je alle afleveringen:

Hoe word ik BusinessWise
BusinessWise