Genieke Hertoghs, expert op het gebied van het onbewuste brein, legt in deze aflevering vooral uit dat het belangrijk is om mensen zélf verantwoordelijkheid te laten voelen voor hun taken.
Hoewel push-technieken (zoals opdrachten geven en uitleggen) effectief lijken, leiden ze vaak tot een situatie waarin individuen taken uitvoeren zonder echte intrinsieke motivatie. Ze doen het 'voor de baas', zonder een diepgaande verbinding met de taak zelf.
Probleemeigenaarschap & pulltechnieken
In plaats van te pushen, moet je nu pullen, legt ze uit. Terwijl commanderen vaak op weerstand stuit, moedigt ze leiders aan om medewerkers eerst hun zorgen uit te laten spreken. Wil jij als leider een ICT-systeem implementeren dat weerstand oproept binnen het team? Geef het team dan eerst eens de ruimte om hun kritiek te uiten. Pas daarna kunnen ze zelf nadenken over de voordelen van het systeem, waardoor hun motivatie om eraan te werken op natuurlijke wijze groeit.
De onteigeningsvraag
Nog een bijzonder effectieve techniek, zegt Hertoghs, is de ,,onteigeningsvraag". Komt iemand een probleem bij je droppen? Zeg dan ,,Oké, en wat verwacht je nu van mij?" of ,,Wat wil jij hier aan gaan doen?" Zo wordt die ander gedwongen om na te denken over hun eigen rol en verantwoordelijkheid.
Slechts 2 procent van onze beslissingen is rationeel
Verder bespreekt ze het gevaar van te veel vertrouwen op rationele argumenten om mensen te overtuigen. Ze legt uit dat slechts 2 procent van onze beslissingen rationeel zijn, terwijl 98 procent wordt beïnvloed door ons onbewuste, emotionele brein. Het is dus essentieel voor leiders om hun medewerkers actief te betrekken en hun emoties te erkennen om écht eigenaarschap te creëren.
Luister ook de andere podcasts met Genieke Hertoghs
Hoe word ik beter in smalltalk?
Hoe word ik een betere samenvatter?
Hoe word ik een slimmere overtuiger?
Hoe word ik een aantrekkelijk leider?
Hoe word ik een betere acquisiteur?
Hoe word ik empathischer?
Hoe word ik een presentator met een onbewuste wow-factor?
Hoe word ik beter in het voeren van een veilig gesprek?
Hoe word ik een betere voorzitter?
Hoe word ik beter in het leiden van een sollicitatiegesprek?
Meer luisteren? Hier vind je alle afleveringen: